"Conficker"ı durduracak bir yiğit aranıyor!

İnternette hızla yayılan Conficker isimli virüsün şimdiden milyonlarca bilgisayara bulaştığı ve kendisini temizlemeye yönelik çabaları da boşa çıkardığı bildirildi.
TÜBİTAK'a bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Bilgisayar Olayları Müdahale Ekibi'nden (TR-BOME) yapılan yazılı açıklamaya göre, Microsoft, 23 Ekim 2008 tarihindeWindows 2000, Windows XP ve Windows 2003 işletim sistemlerini etkileyen, çok acil olduğunu bildirdiği "MS08-67" kodlu güncellemeyi yayımladı. 15 milyon bilgisayara bulaştığı tahmin edilen Conficker isimli solucan, bu güncellemenin uygulanmadığı sistemlerde etkin oluyor.
Solucanın son sürümü, zayıf şifrelere sahip kullanıcı hesaplarını, ağ üzerindeki paylaşımları ve bulaştığı bilgisayarlara takılan harici taşınabilir bellekleri kullanarak yayılıyor.
Bu solucan, sisteme bulaştıktan sonra bilgisayarın işletim sistemi ve anti virüs güncellemelerini almalarını önleyerek sistem üzerinde diğer virüs ve zararlı yazılımların da bulaşmasını sağlayacak 'açık kapı' oluşmasını sağlıyor. Solucandan etkilenen sistem üzerinde daha sonra bulaşan zararlı kodun yeteneklerine göre, bankacılık hesap bilgileri gibi kişisel bilgilerin çalınmasından başka bilgisayarlara saldırıda kullanılmaya kadar birçok faaliyet gerçekleşebiliyor.
Solucanın henüz bulaşmadığı sistemlerde işletim sistemi ve anti virüs güncellemelerinin acilen yapılması gerektiğini belirten TR-BOME uzmanları, açıklar, açıkların kapatılması ve solucanın bulaşmış olduğu sistemlerin temizlenmesiyle ilgili detaylı bilginin www.bilgiguvenligi.gov.tr internet adresinden alınabileceğini bildirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında