Küresel ısınma Senegal'in sahilini yuttu!
Afrika ülkesi Senegal’de denizin yükselmesi ile her yıl metrelerce sahil şeridi sular altında kalıyor. Çevrecilere göre yaşananlar küresel ısınmanın sonucu. Hükümet ise kayıtsız.
Senegalli bir müzik grubu, çatısı kurutulmuş otlarla kaplı bir Afrika restoranında caz müziğinin unutulmazlarından Louis Armstrong'un en sevilen parçalarından birini seslendiriyor. Müziğe, fondaki dalga ve palmiye yapraklarının sesi eşlik ediyor. Manzara tatil kataloglarındaki herkesi denize ve güneşe çağıran fotoğrafları andırıyor.
Bir turist cenneti olan Saly, Batı Afrika'nın denize girilebilen tek tatil merkezi ve Senegal'in başkenti Dakar'a 80 kilometre mesafede. Ancak bu nadide mekân, her yıl biraz daha fazla Atlas Okyanusu'nun derin maviliklerine gömülüyor.
Sorunun boyutları büyük
12 yıldan bu yana Saly'de bekçilik yapan Amadou Demba, özellikle son yıllarda durumun giderek kötüleştiğini aktarıyor. Demba şöyle konuşuyor:
"İki yıldan bu yana okyanus gittikçe daha hızlı bir şekilde yakınlaşıyor. Eskiden burada çok büyük bir sahil vardı. İnsanların suya girebilmek için uzun mesafeler kat etmeleri gerekiyordu. Sahilde birçok ağaç, palmiye hatta kulübe vardı. Ancak hepsi ortadan kayboldu. Hatta okyanus yüzme havuzunun bir tarafındaki tüm çiçekleri yuttu."
Fransa'daki Bask Bölgesi'nden gelen Pierre Hirigoyen'in sahilde kurduğu deniz manzaralı "Cennet Konutları"nın yüzme havuzu neredeyse sular altında kalmak üzere. Hirigoyen ellerinden bir şey gelmediğini belirtiyor ve şunları kaydediyor:
"Sahildeki arazi bize ait değil. Senegal devleti burayı bize 30 yıllığına kiraladı. Mal sahibi devlet ve bizi okyanustan onun koruması gerekiyor. Bizim bunu yapmamız mümkün değil. Çünkü bu çok masraflı bir iş…"
Senegal makamları yaşanan durumun ciddiyetinin ancak okyanus ve Saloum Nehri arasındaki bölge tamamen sular altında kalınca farkına vardı. Hükümetin genel tutumuysa, olanlardan gelişmiş ülkeleri sorumu tutma yönünde. Senegalli siyasetçi Pape Gana Ngom şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Halkın okyanusu elleriyle durduracak hali yok. Bazı makamlar ve tatil beldesindeki otel zincirleri birkaç set inşa etti. Biz zengin bir ülke değiliz. Sadece elimizden geldiği kadarını yapıyoruz. Okyanusun kıyıyı yutmasını engellemek için buz dağlarının erimesini engellemek gerekiyor. Çok üzgünüm, ancak bu durumdan insanoğlu sorumlu. Senegal'e setlerin inşa edilmesi, kuzeydeki karbondioksit salınımını azaltmayacak. Bunun için küresel bir strateji ve dünya çapında bir irade gerekiyor. Bu konuda karar verebilecek olan Afrika değil."
"Doğaya hiç de yardımcı olmuyoruz"
Fransız gazetesi Le Monde'un en önemli yüz çevreciden biri olarak gösterdiği Haydar El Ali, bölgedeki durumu şöyle açıklıyor:
"Küresel ısınmanın su seviyesini yükselttiğini tüm bilim adamları kabul ediyor. Ve bunu yerinde gözlemlemek mümkün... Ancak doğaya hiç de yardımcı olmuyoruz. Saly'deki durumun bir nedeni de kentleşme. Oteller sıklıkla köprüler ve setler yoluyla denizin doğal hareketini değiştiriyor."
Senegalli politikacılar ve Avrupalı otel sahipleri kayıtsız bekleyip, bir diğerinin adım atmasını bekliyor. Haydar El Ali ise gün geçtikçe okyanusun daha iç bölgelere kadar ilerleyeceği uyarısında bulunuyor.
Kaynak: Deutsche Welle