Kyoto'nun yerini hangi anlaşma alacak?
Almanya’nın Bonn kentinde yeni bir uluslararası iklim anlaşması oluşturulması için müzakereler başladı. Hedef, süresi 2012 dolacak olan Kyoto Protokolü’nün yerine yeni bir bağlayıcı anlaşma hazırlamak.
Almanya'nın Bonn kentinde başlayan BM İklim Konferansı'na 182'den fazla ülkeden yaklaşık 4 bin 300 temsilci katılıyor.
Kyoto Protokolü'nün yerine geçecek yeni anlaşma için pazarlıkları başlatan delegeler, küresel ısınmaya karşı alınacak bağlayıcı önlemler üzerinde görüş alışverişinde bulunuyor.
Hükümet temsilcilerinin katıldığı konferansta üzerinde uzlaşma sağlanması gereken çok sayıda tartışmalı nokta var. Bunlardan ilki, sera etkisi yaratan gazların ne oranda azaltılacağı. Ayrıca küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlere katkı sağlamaları için yoksul ülkelere ne şekilde mali yardım yapılacağı da bir diğer tartışma konusu.
Bu sorunlara kısa sürede yanıt bulanamayabileceğine işaret eden BM Klima Sekreteryası Başkanı Yvo de Boer, bu yılın sonunda Kopenhag'da yapılacak Dünya İklim Zirvesi'ne dek bir uzlaşmaya varılabileceğini dile getirdi.
Uzlaşma sağlanması için siyasi girişimlerin de bulunduğunu ifade eden de Boer, küresel sorunlara küresel yanıtlar verilmesi gerektiğine işaret etti.
Ortak hedef belli değil
Atmosferdeki sera gazı salınımlarına en çok yol açan sanayileşmiş zengin ülkeler, şimdiye dek zararlı gazların ne kadar azaltılacağına dair ortak bir hedef belirleyemedi.
Avrupa Birliği, 1990 yılına oranla 2020 yılına dek bu gazları yüzde 20 azaltma sözü vermişti. Birlik, diğer ülkelerin de uyması halinde bu oranı yüzde 30'a çıkarabileceğini belirtiyor.
ABD ise 2020 yılına kadar 2005 yılına oranla sera gazı salınımını yüzde 17 azaltabileceğini söylüyor. Ancak bu, 1990 yılına oranla sadece yüzde 4'lük azaltma anlamına geliyor.
Maliyet yüküyle karşı karşıya kalan gelişmekte olan yoksul ülkeler ise zengin ülkelerden 2020 yılına dek 1990'daki değerlere göre zararlı gazları yüzde 25 ila 40 arasında azaltmasını istiyor. Çevre örgütleri ve Çin'in önerisi de yüzde 40.
Çin'le birlikte Hindistan gibi kalkınmakta olan ülkeler, sanayileşmiş ülkelerin taleplere yanıt vermemesi halinde, kendilerinin de yükümlülük altına girmeyeceğini belirtiyor.
Çevre örgütlerinden uyarı
BM konferansının yapıldığı Bonn kentinde çevre örgütleri de küresel ısınmanın sonuçlarına dikkat çekmek için protesto gösterileri düzenledi. Delegelere küresel ısınmaya karşı gerekli önlemleri almaları çağrısı yapan göstericiler, Kyoto Protokolü'nün yerine geçecek anlaşmanın tehlikede olduğunu işaret etti.
Kaynak: Deutsche Welle