TÜSİAD: "Kyoto, Türkiye'nin elini kuvvetlendirir"

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Kyoto Protokolü'ne taraf olunmasının, 2012 sonrası iklim değişikliği ile mücadele müzakerelerinde Türkiye'nin elini kuvvetlendireceğini bildirdi.
TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, 2012 sonrası süreci kapsayacak yeni bir uluslararası iklim değişikliği anlaşmasının, 2009 yılının Aralık ayında Kopenhag'da yapılacak 15'inci Taraflar Toplantısı'nda şekilleneceği kaydedildi.
Türkiye'nin iklim değişikliği ile müzakere sürecine etkin katılımı ve kendi özel koşulları dahilinde karar alınması açısından, Kyoto Protokolü'ne taraf olmasının son derece önemli bir adım olduğu vurgulanan açıklamada, "Kyoto Protokolü'ne taraf olunması, 2012 sonrası iklim değişikliği ile mücadele müzakerelerinde Türkiye'nin elini kuvvetlendirecektir" denildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"2008-2012 yılları arasında emisyon azaltımı öngören Kyoto Protokolü'ne 2009 yılında taraf olan ülkemiz, teknik olarak bu süre zarfında herhangi bir yükümlülük almayacaktır. Ancak, 2012 sonrası uluslararası iklim değişikliği ile müzakerelerde ülkemiz güvenilir veri ve bilgiye dayanarak güçlü bir müzakere pozisyonu oluşturmak için tüm paydaşlarla işbirliği halinde çalışmalıdır.
2014 yılında Avrupa Birliği'ne aday olmayı hedefleyen ülkemizin, AB'nin lokomotifi olduğu Kyoto Protokolü'ne taraf olması kaçınılmazdır. İçinde bulunduğumuz derin ekonomik krizi aşmanın bir yolu da sürdürülebilir yeni bir üretim modelinin benimsenmesidir. Bu açıdan, inovasyon ve temiz teknolojiler önümüzdeki dönemde emisyon azaltımı için önem taşımaktadır.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası'na İş Dünyası ve Sanayi Sivil Toplum Kuruluşu alanında Türkiye'den ilk akredite kuruluş olan TÜSİAD, çevre ve iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma konularında üzerine düşen görevleri yerine getirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır."