Bazı kuşlar ağızlarının kenarından konuşuyor

Kimi ötücü kuşların, kendileri için tehlike arzeden yırtıcı hayvanlardan korunmak için "ağızlarının kenarından konuşabildikleri" saptandı.
Bilim adamları, bu kuşların seslerini, bulundukları açıya göre, doğrudan potansiyel tehlikeye karşı yöneltebildiklerini gözlemlediler.
Kuşların bu çağrılarındaki "kayda değer karmaşıklığın", tehlike arzeden yırtıcı hayvana, "bölgeden çekilmesi gerektiği" yönünde işaret vermesini sağladığı kaydedildi.
Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim adamları, ispinoz ile sarı kuyruklu çalıbülbülünün, yırtıcı hayvanın kendisinin sağında veya solunda bulunmasına göre, ağzının sağ ve sol kenarından doğrudan hedefe yönelik ses çıkardığını belirlediler.
Bilim adamları bu durumu, "kimi kuşların 'ağızlarının kenarından konuşabildiklerini' saptadık" biçiminde değerlendirdiler.
Bununla birlikte bilim adamları, aynı tür düşmana sahip bir diğer kuş olan kara gözlü junko kuşunun, aynı biçimde çağrıda bulunamadığını belirlediler.
Araştırma, "The Proceedings of the Royal Society" adlı dergide yayımlandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz