Karanlıkta parlayan klon köpek

İlk başkışta benzerlerinden hiçbir farkı görülmeyen bu tazı yavrusunu ancak karanlıkta ultraviyole ışık altında diğerlerinden ayırdedebilirsiniz...
Ultraviyole ışık tutulduğunda şaşırtıcı biçimde kırmızı bir renkle parlayan köpeğe kısaca Ruppy deniyor. Tam adı ise Ruby Puppy.
Ruppy, bilim adamları tarafından floresan proteini enjekte edilerek klonlandı.
Dünyanın ilk transjenik köpeği sayılan Ruppi, Seul Ulusal Üniversitesi'nden Byeong-Chun Lee tarafından klonlandı. Chun Lee aynı zamanda dünyanın klonlanmış ilk köpeği olan Snuppy operasyonuna da imza atmıştı.
Transjenik, gen yapısı dışarıdan müdaheleyle değişmiş ve mutasyona uğramış organizmalar için kullanılıyor.
Ekip üyelerinden Che Myong Ko, amaçlarının insan hastalıklarından etkilenen bir köpek klonlamak olduğunu, bunun bu yolda atılmış bir adım sayılması gerektiğini ifade etti.
Sıradaki hedefin gerçek bir hastalık modeli oluşturmak olduğunu söyleyen Chun Lee'ye karşı çıkan bilim adamları ise köpeklerin zaten kanser, körlük gibi konularda model olarak kullanıldığını bu nedenle bu hayvanların genleriyle oynamanın gereksiz olduğunu öne sürüyorlar.
Cornell Üniversitesi'nden genetikçi Nathan Sutter, bu tür çalışmaların pahalı olduğunu ve çok yavaş ilerlediğinin altını çiziyor.
Chun Lee'nin takımı 344 klonlanmış embriyodan sadece 7'sinde başarılı olabilmişti. Bu yedi gebelikten sadece 5'i hayatını sürdürebiliyor.
Bilim adamları floresan geni transferini, köpeklerin yumurta hücrelerine bu geni içeren bir retrovirüs enjekte ederek yapıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz