Hayvan hücresinden insana kök hücre olmuyor

Memeli hayvanlardan alınan ovositlerin (olgunlaşmamış dişi cinsiyet hücresi) insanlar için cenin kök hücresi deposu olarak kullanılamayacağı anlaşıldı.
ABD'deki "Advanced Cell Technology" şirketinin uzmanlarından Robert Lanza ve arkadaşları, cenin klonlama çalışmaları yaparken, bazı araştırmacıların umduğunun aksine, klonlanmış hayvan ovositlerinden insanlar için kök hücre edilemediğini ilk kez tespit etti.
Lanza ve ekibi, çekirdeklerini değişterek klonladıkları cenin hücrelerini, "morula" (döllenmeden sonraki ilk 4 gün) aşamasına getirerek, hücrelerin önce 8'e sonra da 16'ya bölünmesini başardı. Araştırmacılar, DNA'nın yeniden programlanabildiğini de böylece kanıtladı. Zira genler klonlarda, normal ceninde olduğu gibi gelişiyordu. Ancak bundan sonra işler umulduğu gibi gitmedi ve tavşan, fare ve inek hücresi çekirdekleri insan hücresi çekirdekleriyle değiştirilince sihir bozuldu.
Lanza, AFP muhabirine, "Güzel minik ceninlerimiz vardı ama iş yürümedi. Hayvan ovositleri istediğimiz genlere dönüşmedi ve işler bozuldu" dedi.
Araştırmacılar, klonlanmış hayvan ovositlerinin, kök hücre elde etmek amacıyla kullanılabileceğini ve bazı hastalıkların tedavisinde insan cenininden alınan kök hücrelerin yerini tutacağını düşünüyorlardı.
Cenin kök hücresi konusu, dünyada ahlaki tartışmalara konu oluyor, zira kök hücreleri alınan ceninler imha ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz