hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mars'ta ABD genişliğinde toprak kayması

    Marsta ABD genişliğinde toprak kayması
    expand

    Milyonlarca yıl önce Teksas büyüklüğündeki bir göktaşının çarptığı Mars'ta o dönemde Amerika Birleşik Devletleri genişliğinde bir alanı kapsayan toprak kayması yaşandığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim adamları bunun evrende bilinen en geniş kapsamlı toprak kayması olduğunu açıkladı.

    Mars'ın "Arabia Toprakları" adı verilen bölgesinde meydana gelen ve çok geniş bir alanı kaplayan kaymanın güneydeki dağlık bölgedeki engebeli alanla kuzeydeki alçak bölgedeki düzlük alan arasında gerçekleştiği ifade edildi.

    Dev göktaşı

    Tahminen bin 600 kilometre genişliğindeki dev bir göktaşının Mars'ın kuzey yarımküresini milyonlarca yıl önce vurduğu tahmin ediliyor.

    Bu afetin gezegenin bugünkü topografik yapısına şekil verdiği tahmin ediliyor.

    "Arabia Toprakları" adı verilen bölgesi hariç Mars'ın yüksek ve düzlük alanları arasındaki sınırın keskin bir biçimde izlenebildiği ifade ediliyor.

    Kalıntı etkisi

    "Arabia toprakları dev bir göktaşının etkisiyle oluşmuş bir kalıntı görünümünde" diye konuşan Colorado Maden Okulu'ndan jeofizikçi Jeff Andrews-Hanna, Mars için sıradışı olan bu coğrafi yapının Amerika Birleşik Devletleri büyüklüğündeki engebeli bir bölgenin 300 kilometre kadar kuzeyden güneye doğru kayması sonucu oluştuğuna inanıyor.

    Önceki teori

    Washington Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucunda, 4,5 ila 3,5 milyar yıl önce Tharsis bölgesinin gelişimine bağlı köklü ve volkanik olayların Mars üzerinde akarsu, jeodinamik ve iklim faaliyetlerini şekillendirdiği ortaya çıkmıştı.

    Çevre vadilerden 10 km daha yüksekte bulunan ve çok rahat görülebilen 3 eski volkanıyla birlikte 30 km²’ye yayılan Tharsis bölgesinin yanardağları 4,6 ila 3,5 milyar yıl önce son derece aktiftiler.

    Washington Üniversitesi'nin teorisine göre bu yanardağların Arabia'daki yüksek bölgeyi oluşturduğu sonucuna varılmıştı. Arabia'daki yüksek alanların lavların uyguladığı basınç sonucu meydana geldiği düşünülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow