hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Doğu'daki öğretim üyelerinin maaşları artacak"

    Doğudaki öğretim üyelerinin maaşları artacak
    expand

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illerde, özellikle yeni açılmış üniversitelerde çalışan öğretim elemanlarının maaşlarında oldukça artış sağlanacaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özcan, mesleki eğitimde yeni düzenlemeler ile "Farabi Değişim Programı" konularında bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuştu.

    Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üniversiteler için "Geliştirme Ödeneği"nin yeniden düzenleneceğini belirten Özcan, "Milli Eğitim Bakanı, geçen gün bana Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısında meselenin ele alınacağını söyledi.

    Böylece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illerde çalışan özellikle yeni açılmış üniversitelerde çalışan öğretim elemanlarının maaşlarında oldukça bir artış sağlanacaktır" diye konuştu.

    Özcan, "Yeni açılan üniversitelerin kontenjanları, ikinci öğretimdeki gelişmeler, açıköğretimin bütün bölümlerinin ilerleyen zamanda herkese açık hale gelmesi ve yeni uzaktan öğretim programları sayesinde önümüzdeki yıllarda
    inanıyoruz, dışarıda üniversiteye giremeyen hiçbir öğrencimiz kalmayacaktır" diye konuştu.

    "Vakıf üniversitelerini destekliyoruz"

    "Vakıf üniversitelerine bakışlarının, devlet üniversitelerine bakışlarıyla aynı olduğunu" belirten Özcan, "Kapasite yaratılmasında onların da çok büyük bir rolü olacağına inanıyoruz ve onların hem açılmalarını hem de faaliyetlerini destekliyoruz. Onlardan beklediğimiz sadece kontenjan artışları değil, aynı zamanda öğretim üyesi yetiştirilmesinde de devlet üniversitelerimize yardımcı olmalarıdır" diye konuştu.

    Özcan, "Yeni açılan üniversitelerin kontenjanları, ikinci öğretimdeki gelişmeler, Açıköğretimin bütün bölümlerinin ilerleyen zamanda herkese açık hale gelmesi ve yeni uzaktan öğretim programları sayesinde önümüzdeki yıllarda inanıyoruz, dışarıda üniversiteye giremeyen hiçbir öğrencimiz kalmayacaktır" dedi.

    Öğretim üyesi yetiştirilmesi

    Yükseköğretimde önemli gördükleri ikinci öncelikli sorunun öğretim üyesi yetiştirilmesi olduğunu söyleyen Özcan, bu çerçevede yaptıkları çalışmalara değindi.

    Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanlarının atanma süreçlerinin yeniden düzenlendiğini ifade eden Özcan, "yeni sistemde subjektif unsurların minimize edilerek, nesnel sınavlardan elde edilen başarı puanlarının temel belirleyici hale getirildiğini" kaydetti.

    Özcan, "Bu değişiklik bizce Türk yükseköğretiminde yapılan en radikal değişikliktir. Bu, TUS'a benzer bir sistemdir, sadece merkezi yerleştirme bileşeni yoktur. Zamanında TUS için de bazı eleştiriler ortaya atılmıştı ama şimdi herkes TUS'tan son derece memnundur" dedi.

    Yusuf Ziya Özcan, öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak amacıyla doktora derslerini tamamlayarak yeterlilik sınavlarını geçmiş genç akademisyenleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki üniversitelerden başlamak üzere, 1 yıllığına yurtdışına göndermeye karar verdiklerini ifade ederek, bu konudaki çalışmaların da tamamlandığını söyledi.

    Öğretim üyesi havuzu

    Öğretim üyelerinin az bulunduğu bazı bölgelerde "uzaktan eğitim" yönteminin kullanılacağını kaydeden Özcan, bu yöntemin dünyada giderek yaygınlaştığını ifade etti.

    Özcan, Hakkari, Şırnak gibi illerde uzaktan eğitim yönteminden yararlanmak istediklerini söyledi.

    "Tam gün yasasına son şekli veriliyor"

    Maliye, Milli Eğitim, Sağlık bakanlıkları ve DPT ile iyi ilişkiler içinde olduklarını söyleyen Özcan, 'Tam gün' yasasına, YÖK ile Sağlık Bakanlığı uzmanları tarafından bugünlerde son şekli verilmek üzeredir" dedi.

    Sorular...

    Bir gazetecinin, "ÖSS yerine tamamen yeni bir sınav sisteminin getirilmesine ilişkin çalışma"nın hangi aşamada olduğu sorusuna Özcan, "Öyle olabilir ki bizim bu sene yapacağımız değişiklikler herkes tarafından beğenilir. Belki başka bir şey de yapmayız. Onun için şimdiden bir şey söylemem mümkün değil" dedi.

    Prof. Dr. Özcan, meslek yüksek okullarında sınavsız geçişin kaldırılmasına ilişkin bir soruyu, "Sınavsız geçişin kaldırılması, ÖSS'de yapılacak değişikliklerle ilintili olduğu için o meseleyi Ocak'ın ortasına kadar bırakıyoruz. Üniversiteyle ilgili ne değişiklik yapacağımız belli olduktan sonra o meseleye karar vereceğiz" diye yanıtladı.

    İstanbul Üniversitesi rektör adayları arasında birinci sırada yer alan aday yerine ikinci sırada yer alan adayın isminin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderildiğinin hatırlatılması üzerine Özcan, "İstanbul Üniversitesi'nin rektör seçimi Cumhurbaşkanımıza yollandı. İstiyorsanız Cumhurbaşkanımız karar vermeden bir şey söylemeyelim. Biz tercihimizi yaptık, yolladık" diye konuştu.

    "(Özür diliyoruz) kampanyasına çok sayıda öğretim üyesi imza attı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna karşılık Özcan, projeler dışında bu tür sorular sorulmasını uygun görmediğini söyleyerek, cevap vermedi.

    Geliştirme ödeneği

    Bir gazetecinin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görev yapan öğretim üyelerinin geliştirme ödeneğinin iyileştirileceğini söylediğini anımsatması üzerine Özcan, "O zaten var ama oradaki rakamları yükselttik" dedi.

    Konuya ilişkin söz alan YÖK Başkanvekili Ömer Demir, "Üniversitelerin geliştirme ödeneğinin bir limiti var. Kanunun verdiği yüzde 500'e kadar artırılabilir. Yeni kurulan üniversitelerde bizim önerimiz, bu aynı limitin kullanılması. Şu ana kadar yüzde 350 limit kullanılıyordu. Bunun yüzde 500 limite çıkarılması... Bu, değişik öğretim üyesi aşamalarında fark yaratıyor. Bir profesör için 600-700 milyona kadar fark getirebiliyor. Geliştirme ödeneğini kanunun verdiği en üst sınırda ödeme şeklinde bir teklifimiz oldu. Milli Eğitim Bakanlığı sanırım bu teklifi Bakanlar Kurulu kararına dönüştürecek" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün rektör atama yetkisiyle ilgili sözlerinin hatırlatılması ve bu konudaki önerisinin sorulması üzerine Özcan, "Cumhurbaşkanı böyle bir yetkiyi kullanmak istemediğini söyledi. Bu bir Anayasa değişikliği meselesi. YÖK'ün değil de benim fikrimi sorarsanız, ben YÖK'ün de aradan çekilmesini isterim. Cumhurbaşkanımız da böyle bir irade belirtti. Anayasa değişikliği gerektirdiği için belki zor olabilir bu" diye konuştu.

    Bu konuda nasıl bir yol önerdiği sorusuna karşılık Özcan, "Üniversiteler halletsin veya başka bir yol bulunsun" yanıtını verdi.

    Celal Şengör dosyası

    Bir gazetecinin, Celal Şengör dosyasını hatırlatarak, konunun Yüksek Disiplin Kurulunda ne zaman ele alınacağını sorması üzerine Özcan, ilk toplantılarında konunun ele alınacağını söyledi.

    "Celal Şengör'ün cezasının neden yetersiz bulunduğu" sorusuna karşılık Özcan, Şengör'e atfedilen suçun disiplin yönetmeliğinde bir karşılığı olduğunu, daha önceden aynı durumda olan öğretim üyelerine ceza verildiğini hatırlattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow