hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İHD: "Meslek hastalıklarından ölüm gizleniyor"

    İHD: Meslek hastalıklarından ölüm gizleniyor
    expand
    KAYNAKCihan Haber Ajansı

    İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, meslek hastalıklarından ölenlerin sayısının, iş kazalarında ölenlerden çok daha fazla olduğunu vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılan açıklamada, meslek hastalığı konusunda sistem olmadığı için bu ölümlerin kayıtlara başka adlar altında geçtiği ve bu hastalıklardan hayatını kaybetme nedenlerinin gizlendiği belirtildi. İHD İstanbul Şubesi Çalışma Hayatı Komisyonu Üyesi Osman Özkan, iş cinayetleri olarak nitelediği ölümlerin sadece iş kazaları adı altındaki ölümlerden ibaret olmadığını söyledi. Meslek hastalıkları konusunun hiç araştırılmadığını söyleyen Özkan, “Ancak değerli doktorlarımız tarafından dile getirildi” diye konuştu.

    Dernek binasında konuyla ilgili basın açıklaması yapan Özkan, “İşçilere iş cinayetlerinde ölümün, insanlık dışı çalışma koşullarının ve işten atmaların yanı sıra uzlaşmacı ve işbirlikçi sendikaya üye olma dayatılmakta. Kabul etmeyip direnişe geçtiklerinde işten atılmaktadırlar” dedi. İş kazalarının genellikle örgütsüz, sendikasız, sigortasız çalışma koşullarının olduğu iş yerlerinde meydana geldiğini vurgulayan Özkan, “Örnek olarak geçen yıllarda işçilerin örgütlü olmadığı, güvencesiz çalışma koşullarının sürdürüldüğü Tuzla Tersanesi'nde iş kazası adı altında ölümlerin olmadığı bir gün geçmezken yaralanma olayının bile yaşanmadığı Harb İş sendikasının örgütlü olduğu askeri tersaneyi gösterebiliriz” şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İHD: Meslek hastalıklarından ölüm gizleniyor

    Meslek hastalıkları: Kanser, kalp krizi, beyin kanaması, astım, bronşit

    İşçi Sağlığı İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nden aldıkları bilgilere göre bu yılın Ekim ayında 1’i çocuk, 9’u kadın olmak üzere 143 işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Özkan, yılın ilk 10 ayında ise toplam bin 460 kişinin can verdiğini söyledi. Özkan bu rakamın Soma faciasının yaklaşık 5 katı olduğunu kaydetti.

    İHD: Meslek hastalıklarından ölüm gizleniyor

     Özkan, “İSİG Meclisi’nin raporlarından öğrendiğimize göre Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) öngörüsü ile Ekim ayında iş cinayetlerinde can verenlerin 6 katı işçi de meslek hastalıklarına bağlı iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Üstelik her biri başka adlar altında da olsa solunum dolaşım yetmezliği, kanser, kalp krizleri, beyin kanamaları, astım bronşit gibi ülkemizin resmi kayıtlarına geçti. Bu konuda sistem olmadığından gerçek ölüm nedeni gizlenmiştir” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özkan, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt’un verdiği bilgiye göre yılda en az 20 bin ölümün asıl nedeninin meslek hastalığından kaynaklandığını ve bu tablonun dehşet verici olduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow