hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP Alevi talepleri için devreye girmeye hazır

    MHP Alevi talepleri için devreye girmeye hazır
    expand

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Alevilerin talepleri ve sorunlarının görmezden gelinemeyeceğini belirterek, "MHP sorunun çözümüne katkıda bulunmaya hazırdır" dedi. Bahçeli, ekonomik krizle ilgili olarak, "Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, hükümet üyelerinin hala, krizden en az etkileneceğiz, diyebilmesi için akıl denetimlerini kaybetmiş olmaları gelmektedir" yorumunu yaptı.

    Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri, toplumsal ayrışmanın her geçen gün daha da derinleştiğini, bu süreci durdurmanın siyaset kurumunun en önemli görevi olduğunu söyledi.

    "Karşımızdaki sorunların çözüm yollarının aranacağı tek adres TBMM'dir" diyen Bahçeli, Alevilerin talepleri ve sorunlarının görmezden gelinemeyeceğini ifade etti.

    Bahçeli, Türk milletini meydana getiren muhteşem beşeri varlığın bir bölümünün, Alevi İslam inancını benimsediği ve bu kardeşlerinin inanç ve  kültür temelli bazı sorunları, sıkıntıları ve beklentilerinin bulunduğunu söyledi.

    Bu durumun görmezden gelinemeyeceğini ve bu sorunların milli bütünlük, toplumsal hoşgörü ve dayanışma ruhuyla ele alınıp, çözüm yolları  üzerinde iyi niyetle ortak çaba gösterilmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, "Yaşayış, hayata bakış, insanlar arası ilişkiler, milli kültüre katkı ve vatana bağlılıkları itibariyle biz olan ve bizden olan Alevi kardeşlerimizin sorunlarının kaynaklan ve çözümleri, konuşulması ve tartışılması en zor  ve karmaşık konulardan birisi olmuştur. Bu konularda, bugüne kadar, müşterek bir anlayış zemini oluşturulabilmesine hizmet edecek sağlıklı ve gerçekçi bir tartışma ortamı maalesef yaratılamamıştır" şeklinde konuştu.

    Bahçeli, bunları güçleştiren ve engelleyen karşılıklı etki ve unsurları sıraladı:

    - Tarihi süreç içinde bugüne taşınan önyargılar ve hassasiyetler
    - Aşılamayan korku ve endişeler, bilgi ve zihin berraklığının eksikliği
    - Tanımlama ve teşhis karmaşası
    - Kemikleşen klişeler, karşılıklı suçlama ve polemikler
    - Siyasi hesap ve mülahazalar.

    Aleviliğin siyasi istismar ve rant aracı olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Bahçeli, bu konuda başta siyaset kurumu, parlamento ve hükümet olmak üzere devletin ve toplumun tüm kurumlarına, Aleviliğin çatı kuruluşlarına, inanç önderlerine, üniversiteler ve akademik çevrelere  önemli görevler düştüğünü vurguladı.

    "Hem Alevi kardeşlerimiz ve kurumları arasında, hem de toplumsal düzeyde görüş ve anlayış birliği bulunmayan temel konularda, iyi niyetli ve  objektif çözümü amaçlayan asgari müşterek zemini oluşturulmalı ve bu konuda akademik çalışmalar yol gösterici olmalıdır" diyen MHP lideri, "MHP, Alevi kardeşlerimizin sorunlarının çözümü için, bu konuda  'karşılıklı anlama ve anlaşılma' süreci başlatılmasına katkıda bulunmaya samimiyetle hazırdır" dedi.

    Ekonomik kriz

    Konuşmasında ekonomik krize de değinen Bahçeli, "Bütün bu düşündüren ve korkutan tablo karşısında; başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, hükümet üyelerinin hala, krizden en az etkileneceğiz, diyebilmesi için akıl denetimlerini kaybetmiş olmaları gelmektedir. Bunun başka  izah tarzı kalmamıştır" dedi.

    Birçok ülkenin, ekonomik krize karşı önlem almaya çalıştığı dönemde; Başbakan Erdoğan'ın, krizin Türkiye'yi etkilemeyeceğini varsaydığını,  hatta krizin Türkiye için bir fırsata dönüştürülebileceğini ifade ettiğini belirten Bahçeli, "Başbakan önce küresel mali krizi, tetikleyicisi olan mortgage sektöründeki problemlerden ibaret olduğunu düşünerek, 'Bizde mortgage yok, TOKİ var biz sağlamız bize bir şey olmaz' sözünden, 'Bizim bankalarımız çok sağlam bize bir şey olmaz' görüşüne gelerek ekonomik krize yönelik teşhis aczini göstermiştir" diye konuştu.

    TMSF Başkanı'nın açıklamaları

    Bahçeli, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün, açıklamalarından sonra AK Parti tarafından medya üzerinden cevap verilmesinin, krizin yaygınlaşmaya  başladığı bir sırada tam anlamıyla dağınıklığın bir kanıtı olduğunu ileri sürdü.

    Bahçeli, "Bir bürokratın, hazineye daha fazla gelir sağlamak için başvurduğu uygulamalara siyasi iktidarın destek vermediğini, kamu mallarını en yüksek fiyattan satarken eleştirildiklerini, siyasi iradenin yanlarında olmadığını ve hortumcuların tehdit ve şantajlarına maruz kaldıkları şeklindeki açıklamalarının AKP zihniyeti tarafından sert bir şekilde karşılık görmesi, iktidarın gerçek niyetini göstermesi bakımından önemli görülmelidir. Bu durum, hükümet etme özelliğini gün geçtikçe kaybeden ve kendi atadığı bir kamu görevlisi tarafından bile eleştirilen siyasi iktidarın iflas ettiğinin belirtisi olarak değerlendirilmelidir" dedi.

    "Ya sev ya terk et" sözleri

    MHP Genel Başkanı Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'ya sev ya terk et' açıklamasını da hatırlatarak, "Hakkari'de Başbakan Erdoğan arkasını düşünmeden kullandığı sözlerden birini daha sarfetmiştir. Onun ne söyleyeceği bizim konumuz değildir ancak bizi ilgilendiren husus, bu açıklamanın ardından çark etmesi ve bu sözün patentinin MHP'ye ait olduğuna dair ahlaktan uzak açıklamasıdır" dedi.

    Partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap eden MHP lideri, "Bu sözün partimize ait olmadığını söyledik. MHP bütün insanlığın barış içinde  yaşacağı bir dünyayı arzulamaktadır. Bizim milliyetçilik anlayışımız ırkçılığa karşıdır. Sorunun çözümü temel değerleri benimsetmektir, kovmak değildir" diye konuştu.

    Türkiye'nin geleceğinin teminatının albayrak altında birleşmekten geçtiğini kaydeden Bahçeli, "Milli birliğimiz yara alırsa bunun geriye dönüşü mümkün değildir. Gün kucaklaşma günüdür. Kucaklaşmanın adresi büyük Türk milletidir" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow