hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tartışmalı Alevi iftarı gerçekleşti

    Tartışmalı Alevi iftarı gerçekleşti
    expand

    AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun aralarında bulunduğu bir tertip heyeti tarafından düzenlenen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı "Muharrem Ayı Orucu İftarı" gerçekleştirildi.

    Alevi örgütlerinin tepkisi nedeniyle katılım beklenenin altında kaldı. 279 Alevi derneğinden sadece 6 dernek iftarda yer alırken, derneklerin dışında gruplar halinde herhangi bir oluşum içinde yer olmayan aleviler de katıldı.
     
    Toplam bin kişinin katıldığı Alevi iftarında, sadece 498 Alevi yer aldı. İftarda, Alevi işadamları İbrahim Polat, Mustafa Süzer ve Kurtcebe Noyan da hazır bulundu.
     
    Mustafa Kemal Atatürk, Hazreti Ali ve Türk bayrağının asıldığı salonda, Alevi gelenekleri doğrultusunda su, et ürünleri servisi yapılmadı.
     
    İftara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ile birlikte geldi.
     
    Erdoğan salona girdiği sırada bazı davetlilerin alkışladığı görüldü. Alevi iftarı Ehli Beyt için mersiye ile başladı. Bu arada salonda duygusal anların yaşandığı gözlendi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç gözyaşlarını tutamadı
     
    Katılımın yoğun olduğu iftar yemeğinde konuşan Başbakan Erdoğan, konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdi.
     
    Muharrem Ayı Orucu İftar yemeğinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, "Tabi bu buluşmamızın bir matem vesilesi ile olması hepimiz için derin manalar taşıyor. Burada birlikte olmanın birliğin, beraberliğin sesini yükseltmenin memnuniyetini yaşıyoruz" dedi.
     
    "Matemimizi paylaşmaya geldim"
     
    Aynı inanç iklimine mensup olmanın huzuru ile bugünlere gelindiğini, gönüllerin, umutların bir olduğunu belirten Erdoğan,"Ben buraya sizin mateminizi paylaşmaya değil hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim. Bu matem bizim matemimizdir" diye konuştu.
     
    Her zaman birlikte olunması gerektiğini, bu akşamki buluşmanın son derece tabi olduğunu vurgulayan Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
     
    "Hepimiz birlik esasında daha güçlü bir millet olmanın sevdasındayız. Farklılıkların altını çizmek için değil birlik iradesinin ortaya çıkması için bu akşam burada bir ve beraberiz.
     
    Siz biz ayrımı olmadan hepimiz bu ülkede evsahibiyiz. Yolumuz, rehberimiz birdir. Menzilimiz birdir. Asıl olan istikamettir, yoldur. Yol kavramının bu zengin kültür haritamız içindeki özel manasını çok iyi biliyoruz. Bu yolda öfke, ayrılık, senlik ve benlik yoktur. Sadece biz vardır.
     
    Ne politik münazaralar, ne ideolojik analizler, ne kasıtlı müdahaleler yüreklerimizi ayrıştırmaya müktedir olamayacaktır. Siyasetin görevi halkın bir bütün olarak ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaktır. Devletin görevi farklılıkları tanımak ve anlamaya çalışmaktır.
     
    "Din özgürlüğünü garanti altına almak zorundayız"
     
    Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz bütün inanç gruplarına eşit mesafede durmak, hepsinin din ve vicdan özgürlüğünü garanti altına almak durumundadır. Birbirimizi anlamak, tanımak ve sahiplenmek zorundayız. Birbirini hoşgörü ile bakanlar birbirine öteki olamazlar."
     
    Almanya'daki filme tepki gösterdi
     
    Almanya'da bir TV kanalında Alevi bir ailede ensest ilişkiyi konu alan filme de değinen Erdoğan, "Bu olay bizi can evimizden vurmuştur. Çok talihsiz ve üzüntü verici bir olaydır. Türkiye'yi dara düşürmek isteyenler önce bizim aramızdaki sevgi bağlarını zayıflatmak istediler" dedi.
     
    Tarihte yaşanan bazı sıkıntıların sık sık gündeme geldiğini, bu yaşananların konunun uzmanları tarafından incelenmesinin yararlı olacağını belirten Erdoğan, "Bütün mesele birbirimize kendi doğrularımızı dayatmamaktır. Nifak ekmek kolaydır ama yürekleri birleştirmek zordur" diye konuştu.
     
    Konuşmasının ardından ayakta alkışlanan Erdoğan'a, bir plaket verildi.
     
    Eski bakan Koç ağladı
     
    Yemekte kuran okunduğu sırada eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un gözyaşlarını tutamayarak ağladığı gözlendi.
     
    İftar duasına yapan Malatya Hacı Bektaş Derneği Başkanı Hasan Meşeli, "Birlik beraberliğimiz bozulmasın, bozanları allah ıslah etsin, edilmiyorlarsa rezil rüsva etsin" dedi. 

    Kimler katıldı
     
    İftara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Sait Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, AK Parti yönetici ve milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, gazete ve televizyonların yöneticileri katıldı.
     
    Masalarda bıçak yok
     
    Yemek menüsü, iftariyelik tabağı, mercimek çorbası, peynirli su böreği, sebze türlü, pilav, hoşaf ve dondurmalı kazan dibinden oluştu.
     
    Alevi inancı gereği menüde et yemeklerine yer verilmezken, masalarda bıçak ve su bulunmadı.
     

     
    Reha Çamuroğlu sert konuştu
     
    AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ise, Muharrem ayı iftar yemeğinde "Sayın Başbakanımız'ın konuşmasını tekrar dikkatle dinlerseniz bunun devamı konusunda kararlılığımızı görürsünüz. Amacımızı elde ettiğimizi rahatlıkla düşünüyorum, söylüyorum. Çok mutluyum şu anda" dedi.
     
    Farklılıkların düşüncelerini özgürce söyleyebildikleri toplumların demokrasisinin güçlü olduğunu anlatan Çamuroğlu, "Oturacağız konuşacağız, tartışacağız, birbirimizin yüzüne bakacak, sofrasına oturacak, birbirimizin sorunlarına birlikte çözüm bulacağız. Buraya bütün farklılıklarımızın sorunlarına haldaş olmaya geldik" diye konuştu.
     
    Bu arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çamuroğlu, "Bu iftarın bir başlangıç olduğunu, bu başlangıcı istekle, dikkatle, kararlılıkla devam ettireceklerini, arkasının geleceğini" söylediklerini hatırlattı.
     
    "İftara kaç Alevi örgütü katıldı?" sorusuna Çamuroğlu, "15 Ocak Salı günü basın toplantısı yapacağım. Bunları ancak o zaman açıklayabilirim. Şu anda benim bunu bilmem mümkün değil. Çünkü yardımcılarım takip etti" yanıtını verdi.
     
    "Sizinle ilgili iftara katılmayan derneklerden yöneltilen suçlamalar konusunda yorumuz nedir?" diye sorulması üzerine de Çamuroğlu, "Bu arkadaşlar samimi şeyler yapsınlar, bizim yaptıklarımızdan daha iyi şeyler yapsınlar. Biz onları okuyalım, onların yaptıklarını izleyelim, takip edelim, problemlerimizi çözecekler diye de sevinelim" şeklinde konuştu.
     
    "İftar yemeğine katılanların düşkün ilan edilmesi" konusunda değerlendirmesi de sorulan Çamuroğlu, "Dede midir, papaz mıdır belli olmayan engizisyon üyeleri kimi nereden kovuyorlar? Kimin bahçesinden kimi kovuyorlar? Bu asabımı bozan bir konu. Çünkü çok büyük bir saygısızlık var orada. Yani Katolik kilisesi bile çoktan terk etti bu aforoz meselesini" dedi.
     
    "Ana Muhalefet Partisi, kendi arka bahçesi addettiği alanı koruma derdinde" görüşünü dile getiren Çamuroğlu, "CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu hakkında kendisine yönelik iftiralarda bulunduğu için dava açmak zorunda kaldığını" söyledi.
     
    İftar Tunceli'de protesto edildi
     
    Tunceli'nin DTP'li Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, sivil toplum örgütleri ve bazı siyası parti temsilcilerinden oluşan yaklaşık bin kişi Cumhuriyet meydanında toplandı.
     
    "AKP Alevilerden elini çek" yazılı pankart açan protestocular ıslık çalarak, "Alevi halkı onuruna sahip" diye slogan attı. Platform adına yapılan basın açıklamasında, AK Parti'nin Alevileri kendi tarihlerinden kopararak düşkün hale getirmek istediği, iftar yemeğinin bunun bir parçası olduğu öne sürüldü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow