3G'de A tipi lisans Turkcell'in
Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sistemi'nin (3G) kurulmasına ilişkin ihalede A tipi lisans için en yüksek teklifi 358 milyon euro ile Turkcell, B tipi lisans için en yüksek teklifi 250 milyon euro ile Vodafone, C tipi lisans için tek teklifi 214 milyon euro ile Avea verdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) yapılan ihale, Turkcell, Vodafone ve Avea şirket yöneticileri ile BTK Genel Başkan Yardımcısı Orhan Öge başkanlığındaki komisyon üyelerinin katılımıyla başladı.
A lisansının galibi Turkcell
İhale, A tipi lisans için şirketlerin teklif verme sırasına göre kapalı zarfların açılmasıyla başladı.
Kapalı teklifler sırasıyla Vodafone (298 milyon), Turkcell (287 milyon), Avea (285 milyon) euro oldu.
Öger'in sorusu üzerine her üç şirket de sözlü açık artırmaya katılacaklarını söyledi.
10 milyon euro ve katları şeklinde gerçekleşen açık artırmada, en düşük kapalı teklifi veren Avea'nın 318 milyon euro, Turkcell'in 328 milyon euro teklif ettiği ilk turda Vodafone açık artırmadan çekildi.
İkinci turda Avea 348 milyon euro, Turkcell ise 358 milyon euro teklif etti.
Üçüncü turda Avea'nın çekilmesi üzerine, A tipi lisans ihalesinde en yüksek teklifi 358 milyon euro ile Turkcell vermiş oldu.
Turkcell Üst Yöneticisi Süreyya Ciliv, ihaleyi kazanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
"Kriz olmasına rağmen KDV'sini de eklerseniz bu teklif 858 milyon YTL'dir. En geniş bandı aldık. Bu banttan müşterilerimize en iyi hizmeti sunacağız" diyen Ciliv, "Bu frekansı kullanma hakkını alırken 1 milyar YTL'ye yakın bir kaynak yaratmak önemli" dedi.
Üçüncü nesilin bizi mobil çağına götüreceğini belirten Ciliv, "Kablosuz ve mobil ortamda internete hızlı ve kaliteli şekilde ulaşmak mümkün olacak. Mobil televizyon hizmeti ve mobil telefondan görüntülü görüşmek de mümkün olabilecek" diye konuştu.
Ciliv, Turkcell'in haziran veya temmuz ayında 3G hizmeti sunmasını öngördüklerini söyledi.
İhale şartnamesine göre bu parayı peşin ödeyeceklerini belirten Ciliv, "Gelecek yıllarda 3G altyapısı için milyarlarca YTL yatırım gerekecek. Bu noktada müşterilerimizin bizi seçmesinin ana nedeni Turkcell'in teknolojiye verdiği önemdir" dedi.
B lisansı kurayla Vodafone’un
İhalede, B tipi lisans için Vodafone ve Avea kapalı zarf usulüyle teklif verdi. Şirketlerin yeterliliklerinin incelenmesinin ardından tekliflerin bulunduğu kapalı zarflar açıldı.
Vodafone ve Avea, asgari bedel olan KDV hariç 250 milyon euro teklif verdi.
BTK Başkan yardımcısı Orhan Öge, her iki firmaya da sözlü teklif vermeye katılıp katılmayacaklarını sordu.
Vodafone ve Avea yetkililerinin, sözlü açık artırmaya katılmayacaklarını açıklamaları üzerine B tipi lisans için kura çekildi. Kurayı Vodafone kazandı.
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Iay Gray, B tipi lisans işletme hakkı için çekilen kurayı kazanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Dünyada halihazırda 33 milyon abonelerinin 3G kullandığını anlatan Gray, hızlı interneti daha çok müşteriye götürmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
Gray, uluslararası faaliyet gösteren şirketlerinin tecrübelerini Türkiye'ye aktaracaklarını belirterek, "İhalede verdiğimiz teklif, Türk Lirası olarak KDV dahil 600 milyon YTL civarında. Bu, çok önemli çünkü uluslararası bir şirket olarak Türkiye'ye ne kadar bağlı olduğumuzu ortaya koyuyor" dedi.
C lisansı Avea'ya kaldı
Daha sonra C tipi lisans için tekliflerin açılmasına geçildi. Avea, 3 G ihalesindeki C tipi lisans ihalesi için katılımcı tek firma olarak 214 milyon euro teklif verdi.
Avea'nın teklifinin açıklanmasının ardından BTK Başkan Yardımcısı Orhan Öge, Avea'yı sözlü teklif vermeye çağırdı.
Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan sözlü teklif vermeye katılmayacaklarını belirtti. Bunun üzerine C tipi lisans ihalesi tamamlanmış oldu.
Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, 3G ile tüm Türkiye'yi hızlı internetle buluşturacaklarını söyledi.
A tipi lisans için "zorladıklarını ve belirli rakamlara kadar yükseldiklerini" söyleyen Türktan, "Amacımız C lisansını almaktı. Çok mutluyuz. Lisans anlaşmaları onaylandıktan sonra en kısa sürüde hizmete gireceğiz. Zaten altyapı yatırımlarımızı yapmaya başlamıştık" dedi.
İhalede verdikleri fiyatın KDV dahil 512 milyon YTL olduğunu dile getiren Türktan, haziran ayının ardından hizmet vermeye başlamayı hedeflediklerini ifade etti.
3G için geç kalınmadığını savunan Türktan, Türkiye'de altyapı bedeli ve cihazların fiyatlarının düştüğünü ve bunun bir avantaj olduğunu belirtti. Türktan, mobil internetteki vergilerin düşürülmesinin 3G'nin kullanımı açısından umut verici olduğunu kaydetti.
Avea, 3G ihalesinden çok daha önce, uluslararası dolaşıma çıkan abonelerine anlaşmalı olduğu birçok operatör üzerinden 3G teknolojisini sunmaya başlamıştı.
3G teknolojisi sayesinde uluslararası dolaşıma çıkan Avea aboneleri, günlük hayatlarında kullanmaya alışkın oldukları mobil internet üzerinden e-posta almak ve göndermek, video klipleri izlemek, her türlü bilgiye kolayca erişebilmek gibi imkanları yüksek veri akış hızıyla kullanabiliyor.
Yurtdışındayken 3G teknolojisinin kullanımı, yurtdışında GPRS servisi kullanımıyla aynı şekilde ücretlendiriliyor. En rekabetçi uluslararası dolaşım tarifelerini sunan Avea, Dünya Varmış Tarifesi çerçevesinde abonelerine yüksek hızda GPRS ve 3G kullanımı için de avantajlı fiyatlar ile servis alma olanağı tanıyor.
Şu anda 185 ülkede 500 operatör ile dolaşım anlaşması yapan Avea, 293 operatör ile 127 ülkede GPRS dolaşım imkanı sunuyor.
D tipi lisans ihalesi iptal edildi
BTK Başkan Yardımcısı Öge, 3 G kurulmasına ilişkin D tipi lisans ihalenin, katılımcı olmadığı için iptal edildiğini açıkladı.
Bant genişliği 40 mhz olan A tipi lisans 285 milyon euro, bant genişliği 35 mhz olan B tipi lisans ise 250 milyon eurodan ihaleye çıktı. 30 mhz'lik C tipi lisans için 214 milyon euro, 25 mhz'lik D tipi için ise 178 milyon euro değer belirlendi.
"Küresel sermayenin Türkiye bakımından herhangi bir endişesi yok"
Denizcilik Sektörü Arama Toplantısı'na katılmak üzere Antalya'ya gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, cuma namazını kılmak için gittiği Muratpaşa Camisi'nin önünde gazetecilerin 3G ihalesiyle ilgili sorularını yanıtladı.
Bakan Yıldırım, ekonomik krizin küresel olarak her yeri kasıp kavurduğunu belirterek, "Bugünkü 3'üncü nesil lisansları bir kez daha göstermiştir ki küresel sermayenin Türkiye bakımından herhangi bir endişesi yoktur" diye konuştu.
Lisansın süresinin 20 yıl olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Küresel sermaye geleceğe yatırım yapmaya karar vermiştir. Ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Yıldırım, bir gazetecinin "İhalede ulaşılan rakamı beklenen seviyede buldunuz mu?" sorusuna "Sonuçtan memnunuz" yanıtını verdi.
"Telekom alanındaki yatırımların artmasını bekliyoruz"
Türk Telekom da 3G ihalesiyle ilgili olarak, "3G lisanslarının dağıtılmasıyla, telekom alanındaki yatırımların artmasını bekliyoruz" açıklaması yaptı.
Yapılan açıklamada, "Yerli teknolojinin geliştirilmesi ve Türk teknolojisinin yurtdışına ihracı vizyonuyla sürekli bir şekilde teknolojiye yatırım yapan Türk Telekom ailesi olarak, 3G'nin yarattığı imkanları en hızlı şekilde Türk Telekom Grup şirketlerinin müşterilerine yansıtmayı amaçlıyoruz" denildi.
İhale Komisyonu kararı BTK tarafından onaylandı
3G ihalesine ilişkin İhale Komisyonu kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylandı. Bundan sonra operatörlerle BTK arasında bir ay içinde imtiyaz sözleşmesi taslağı imzalanacak.
Daha sonra bu taslaklar Danıştay'a gönderilecek. İki ay sürecek inceleme sürecinin ardından Danıştay'ın taslakları onaylaması halinde BTK ile ihaleyi kazanan operatörler arasında imtiyaz sözleşmeleri imzalanacak.
Operatörlerin 3 ay içinde tesislerini kurup işletmeye başlamaları gerekiyor.
3G neler getirecek, faturaya nasıl yansıyacak?
Üçüncü nesil cep telefonu şebekelerinin Türkiye'deki macerası geç de olsa başlamak üzere. Peki 3G neler getirecek, tüketiciye ve operatörlere maliyete ne olacak?
Uzun zamandır konuşulan tartışılan üçüncü nesil haberleşme sistemi 3G nihayet Türkiye'ye geliyor. Peki bu sistem neler getirecek, faturaya yansıması ne olacak?
3G'nin hayatımıza girmesiyle artık cep telefonundan görüntülü konuşma yapabileceğiz. Cepten internete bağlanmak da ADSL'den bile hızlı olacak.
Vodafone Türkiye Telekomünikasyon Politikaları Başkanı Dr. Esen Sirel Ongun, "İnternete ADSL gibi geniş banttan bağlanılacak. Film ve müzik klipleri 'cep'e çok daha hızlı indirilebilecek. İnteraktif oyunlar yayılacak, video mesajlaşma gerçekleşebilecek" dedi.
En çok merak edilenlerden biri ise bu teknolojinin tüketicinin cebine nasıl yansıyacağı... 3G ile veri indirme ücretlerinin mevcut GPRS tarifelerine göre daha ucuz olması bekleniyor. Operatör arasındaki rekabetten de yine tüketici karlı çıkacak.
Ongun, "İnternet üzerindeki vergi de düşürüldü, çok iyi haber" diye konuştu.
Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamı 3G'ye geçti, hatta 4G'yi test etmeye başladı. Peki bu konuda dünyayı epey geriden takip eden Türkiye için bu bir avantaj mı dezavantaj mı?
Dr. Ongun, "Bu gecikme aslında Türkiye'nin avantajına oldu. Çünkü, daha kaliteli bir altyapı ortaya çıktı ve cihazlar çoğaldı. 3G için çok cazip fiyatlar var" ifadelerini kullandı.