hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Silahlar sustu, terörün bilançosu ise 195 ölü

    Silahlar sustu, terörün bilançosu ise 195 ölü
    expand

    Hindistan'ın Mumbai kentinde silahlar sustu. Hükümet, Tac mahal Otel'deki teröristlerin etkisiz hale getirildiğini çatışmaların sona erdiğini duyurdu. Terör saldırılarında en az 195 kişi öldü, 327 kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirenlerin kaç kişi olduğu hala tam olarak bilinmiyor. Güvenlik güçleri teröristlerin saldırıları çok planlı bir şekilde gerçekleştirdiği konusunda ise hem fikir.

    Bu arada Teröristlerin Mumbai kıyılarına gitmek için kullandıkları sanılan bir tekne ele geçirildi.

    Tac Mahal Oteli'ndeki çatışmalar uzun sürdü. Yeni günün ilk saatlerinde otelden silah ve patlama sesleri yükseldi, çatışmalar ağırlaştı. Otelin balo salonunda yangın çıktı. Alevler, bina dışına dek taştı.

    İçeride operasyon sürerken itfaiye ekipleri de dışarıdan yangına müdahale etti. Hindistan hükümeti çok geçmeden çatışmaların sona erdiğini resmen açıkladı.

    Ulusal Güvenlik Muhafızlarının komutanı J.K Dutt, gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 teröristin öldürüldüğünü, durumun güvenli olup olmadığını araştırmak üzere otelin oda oda arandığını belirtti.

    Emniyet Müdürü Hasan Gaffur da oteldeki son teröristlerin de öldürüldüğünü ve yaklaşık 60 saatin ardından tüm operasyonların sona erdiğini açıkladı. Güvenlik güçleri, saldırıların diğer hedefi Trident/Oberoi Oteli'nde dün akşam kontrolü sağlamıştı.

    Saldırganların kullandığı silah ve bombaların Çin menşeli olduğu ileri sürüldü. Soruşturma sonucunda saldırılara ilişkin ayrıntılar ortaya çıkacak.

    Öte yandan Amerikan yönetiminin, Mumbai'deki saldırılarla ilgili soruşturmaya yardımcı olabilmek amacıyla Federal Soruşturma Bürosuna (FBI), bu ülkeye yetkili gönderme talimatı verdiği bildirildi.

    Saldırıya ilişkin suçlamalar ise Pakistan üzerinde yoğunlaşıyor. Hindistan basını militanlardan 3'ünün Pakistan merkezli bir örgüte üye olduklarını yazdı.

    Hindistan basınında yer alan haberlere göre, militanlardan üçü "Laşkar-i Taiba" adlı Pakistan kökenli radikal İslamcı örgütün militanları olduklarını itiraf etti.

    Pakistan istihbarat şefini Mumbai'ye göndermekten vazgeçti

    Pakistan ise iddiaları reddetti, Mumbai kentindeki saldırılarla ilgili soruşturmaya yardımcı olmak üzere istihbarat şefini bu ülkeye gönderme kararından vazgeçtiğini açıkladı.

    Pakistan Başbakanlık sözcüsü Zahid Beşir, istihbarat şefini Hindistan'a gönderme kararından vazgeçtiklerini, bunun yerine daha düşük seviyede bir istihbarat yetkilisinin gönderileceğini söyledi.

    Beşir, karardan dönme nedeni hakkında bilgi vermedi ve Hindistan'a gönderilecek istihbarat yetkilisinin kimliğini açıklamadı.

    Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, önceki açıklamasında, ülkesinin, Mumbai'deki saldırılarla hiçbir alakası olmadığını belirtmiş ve Hindistan'la işbirliği vaadinde bulunarak, Hindistan Başbakanının talebi üzerine istihbarat şefini bu ülkeye göndereceklerini söylemişti.

    Hindistan, Pakistan'daki bazı unsurların, saldırılarla bağlantısı olduğunu savunuyor.

    Hint komandolar 610 kişiyi kurtardı

    Hint komandolarının, Mumbai kentinde aşırı dinci militanların saldırdığı ve işgal ettiği iki büyük otel ile Musevi merkezinden toplam 610 kişiyi kurtardıkları bildirildi.

    Üst düzey Hintli emniyet yetkilileri, Hintli komandoların toplam 610 kişiyi sağ salim kurtardıklarını belirttiler. 195 kişinin öldüğü ve 295 kişinin yaralandığı saldırılarda, en az 26 yabancı da hayatını kaybetti.

    Son bilançoya göre, aşırı dinci militanların saldırılarında 8 İsrail, 5 ABD, 2 Fransa, 2 Avustralya, 2 Kanada, 1 İngiltere, 1 Singapur, 1 Japonya, 1 İtalya, 1 Tayland, 1 Almanya ve 1 Mauritius vatandaşı hayatını kaybetti.

    Bu arada, organizatörleri, 7 Aralıkta Mumbai'de yapılması planlanan "Live Earth India" konserinin terör saldırılarının ardından iptal edildiğini bildirdi.

    Yaralıların hastanelere taşındığını belirten yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini belirtti.

    Bu arada Mumbai kentinde aşırı dinci militanların saldırdığı ve işgal ettiği otellerden Trident/Oberoi'de, 4'ü yabancı 32 kişinin öldüğü bildirildi.

    İsrail: "8 İsrailli rehine öldürüldü"

    Mumbai'deki seri saldırılarda aşırı dinci militanlar tarafından 8 İsrailli rehine öldürüldü.

    İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mumbai'deki Musevi dini merkezinde 8 İsraillinin cesedinin teşhis edildiği, bunların bazılarının İsrailli ve Amerikan çifte tabiiyetleri bulunduğu belirtildi.

    Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, öldürülen 8 rehineden 6'sının aşırı dinci teröristlerin hedef aldıkları, Lubaviç hareketine ait dini merkezde hayatlarını kaybettiğini bildirdi.

    Sözcü ayrıca, saldırılar sırasında bölgede bulunan 4 İsrail vatandaşından haber alınamadığını belirtti.

    Hint istihbaratı: "Militanlar, 1 ay önce Mumbai'ye sızdı"

    Hindistan istihbarat kaynakları, Çarşamba günü eşgüdümlü seri saldırıları düzenleyen aşırı dinci militanlardan 8'inin
    Mumbai'ye bir ay önceden geldiğini bildirdi.

    İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kaynaklar, öğrenci gibi davranan bu militanların saldırılar için keşif ve fizibilite çalışması yaptıklarını belirterek, "Kendilerini Malezyalı öğrenci gibi tanıtan bu 8 kişi bir ev kiraladı" dediler.

    Diğer militanların da saldırıların hedefi lüks otellere silah ve mühimmat stokladıklarını belirten istihbarat yetkilileri, bu ilk gruba Çarşamba akşamı deniz yoluyla gelen ikinci bir grubun katıldığını kaydettiler.

    Öte yandan, bugün ordu ve istihbarat yetkilileriyle bir araya gelen Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'e saldırılar ve alınan önlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi verildi.

    Bush: "Hindistan'la işbirliğine devam edeceğiz"


    ABD Başkanı George Bush da, saldırılarda Amerikan vatandaşlarının ölmesinden "büyük üzüntü" duyduğunu ve ABD'nin halen tehlikede olanlara yardım etmek için Hindistan ile işbirliği içinde olduğunu belirtti.

    Bush, yaptığı yazılı açıklamada, eşi ve kendisinin saldırılarda en az 2 Amerikalının ölmesinden ve bazılarının yaralanmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

    Yönetimin, Hint hükümetiyle ve uluslararası toplumla işbirliği içinde olduğunu belirten Bush, Hint yetkililerin tehlikede olanlara yardım etmeye çalıştığını, teröristlere karşı işbirliğine devam edeceklerini vurguladı.

    Obama: "Terörle mücadele kararlılığımız sarsılmayacak"

    Bu arada, ABD'de başkan seçilen Barack Obama, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen, 195 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıların, dünyanın terörle mücadeledeki kararlılığını sarsmayacağını söyledi.

    Obama, saldırılarda 2 Amerikan vatandaşı ve Yahudi dini merkezinde rehin tutulan İsrailli haham ve eşinin ölmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, eşi ve kendisinin, yaşamını yitiren bu kişilerin ailesine başsağlığı dilediğini belirtti.

    "Düşüncelerimiz ve dualarımız onlar ve bu korkunç faciadan etkilenenler için" diyen Obama, "masum sivilleri hedef alan teröristlerin büyük Hint demokrasisini başarısızlığa uğratmayacağını ve dünyanın terörle mücadeledeki kararlılığını sarsmayacağını" ifade etti.

    ABD'nin, Hindistan'ın ve terör örgütlerini yok etmeye çalışan ülkeler ile halkların yanında olması gerektiğini vurgulayan Obama, Mumbai'deki durumu yakından izlemeye devam edeceğini belirtti.

    İşbirliği ve kendisini bilgilendirdiği için Bush yönetimine minnettar olduğunu ifade eden Obama, Bush yönetiminin Amerikan vatandaşlarını korumak ve bu kötü dönemde Hint hükümetine yardım etmek için gösterdiği çabaları tamamen desteklediklerini vurguladı.

    İngiltere İngiliz vatandaşı saldırgan olup olmadığını soruşturuyor


    İngiltere, bu yöndeki iddiaların ardından Hindistan'ın Mumbai kentindeki saldırıları düzenleyenler arasında İngiliz
    vatandaşı bulunup bulunmadığını soruşturuyor.

    Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, saldırganlar arasında İngiliz vatandaşlarının bulunduğuna dair henüz bir bilgi veya delile ulaşmadıklarını açıkladı.

    Dışişleri Bakanı David Miliband da saldırganlar arasında İngiliz vatandaşlarının bulunduğunu söylemek için çok erken olduğunu kaydetti. Miliband, soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

    Mumbai kentindeki kanlı saldırıları düzenleyenler arasında 7 İngiliz vatandaşının da bulunduğuna dair haberler yayımlanmıştı.

    Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Hindistan'da yakınları bulunanları bilgilendirmek ve yardım amacıyla acil telefon hattı oluşturdu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow