hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ile Irak güvenlik anlaşması imzaladı

    ABD ile Irak güvenlik anlaşması imzaladı
    expand

    Irak ile ABD arasındaki güvenlik anlaşması imzalandı.

    Anlaşma TSİ 09.10'da imzalandı.Irak ile ABD arasında aylardır müzakere edilen güvenlik anlaşması, Irak hükümeti tarafından onaylanmasından sonra, bu sabah Irak Dışişleri Bakanlığı'nda Bakan Hoşyar Zebari ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker tarafından imzalandı.

    İmza töreninden sonra basına açıklama yapan Zebari, güvenlik anlaşmasının imzalandığı bugünü tarihi bir gün olarak nitelendirdi.

    Zebari, "Geçen aylarda yoğun bir müzakere sürecine girdik. Yapılan zorlu ve yoğun müzakerelerden sonra bu anlaşma ortaya çıktı. Irak hükümeti geçtiğimiz günanlaşmayı oy birliğiyle kabul etti. Ve anlaşma parlamentoya havale edildi. Parlamento bu anlaşmayı, anlaşma taslağı üzerinde bir değişiklik yapmadan oylayacak. Anlaşma iyi bir anlaşmadır. Onu Irak halkı ve bütün dünya ülkeleriönünde çok rahat savunabileceğiz" dedi.

    Anlaşma imzalandıktan sonra Crocker da açıklamada bulundu. Crocker, anlaşmayı çok iyi bir anlaşma olarak nitelendirerek, "Bu anlaşma sadece güvenlik alanını kapsamıyor, aynı zamanda Irak ile ABD arasında kültür, sağlık ve bilim alanlarında da işbirliğini kapsıyor. Anlaşma çerçevesinde Amerikan kuvvetlerinin çekilmesine karar verilmiştir. Bu karar Irak'ta güvenlik alanında sağlanan olumlu gelişmelere binaen alınmıştır. Müzakereler çok zorlu ve yoğun geçmiştir ve Iraklıların bu anlaşmayla iftihar etmeleri gerekir" diye konuştu.

    "Anlaşma temenni ettiğimiz şeylere ulaşmamızı sağlamıştır" da diyen Crocker, müzakereleri yürüten Amerikan ve Irak heyetlerine de teşekkür etti.

    Irak Parlamentosu anlaşmayı bugün ele alacak, 4 gün sürecek görüşmelerden sonra da oylamaya geçilecek.

    Sadr hareketi Meclis onayını engelleme peşinde

    Bu arada Irak'taki radikal Şii lideri Mukteda el Sadr'ın hareketinin meclisteki bloku, ABD ile Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının meclisten onay almasını engellemeye çalışacağını açıkladı.

    Sözcü Ahmed El Mesudi, dün Irak hükümetince onaylanan anlaşmanın imzalanmasını durdurmak için meşru bütün imkanlarla uğraşacaklarını belirttiği açıklamasında, 275 sandalyeli mecliste 30 kadar milletvekilleri bulunduğunu hatırlatarak, meclise anlaşmayı geçersiz kılmak için kanun teklifi sunma niyetinde olduklarını söyledi.

    El Mesudi, meclise sunmayı planladıkları kanun teklifinin, anlaşmanın geçerli sayılması için meclisten üçte ikilik çoğunluk alınmasını öngördüğünü, salt çoğunluğun anlaşmanın geçerli sayılması için yeterli görülmesini engellemeye çalıştıklarını anlattı.

    Sözcü, bu anlaşma için ulusal uzlaşma isteyen Büyük Ayetullah Ali Sistani'nin de salt çoğunluktan yana olmadığını ifade etti.

    Suriyeli Bakan: "Irak'ın işgalcilerine armağan"


    Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, Irak ile ABD arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının, "Irak'ın işgalcilerine armağan" anlamına geldiğini söyledi.

    Bilal, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, Iraklıların, Amerikan işgalcileri böyle bir anlaşmayla ödüllendirmekten ziyade, Washington yönetiminden ülkelerine verdikleri zarardan ötürü özür almaları gerektiğini
    savundu.

    Crocker: "Tarihi bir anlaşma"

    ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ise Irak kabinesinin onayladığı, Amerikan askerlerinin Irak'taki varlığının 3 yıl uzatıldığı anlaşmayı "tarihi" sözleriyle değerlendirdi.

    Crocker, anlaşmanın, diğer alanlarda da işbirliğini içerdiğini belirterek, anlaşma sayesinde Amerikan askerleri Irak'tan çekilmeyi sürdürürken, ABD ile Irak arasındaki ilişkinin diğer birçok önemli yönde gelişeceğini söyledi.

    Irak parlamentosu anlaşmayı bugün ele alacak, 4 gün sürecek görüşmelerden sonra oylamaya geçilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow