hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ergenekon'un Kıbrıs'la bağlantısı yok"

    Ergenekonun Kıbrısla bağlantısı yok
    expand

    KKTC'nin 1'nci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "Ergenekon" davasının Kıbrıs ile bir bağlantısı olmadığını, ancak "Kıbrıs meselesinin seyriyle" bir bağlantısı olacağını söyledi.

    Rauf Denktaş, Bayrak Televizyonu'nda (BRT) bu akşam yayımlanan Akis programında, gazeteci Mete Tümerkan'ın sorularını yanıtladı.

    Denktaş, "Ergenekon olayının Kıbrıs ile bir bağlantısı var mı?" sorusuna, "Söylerler, bağlantısı var diye, bana kadar galiba parmağını gösterenler oldu. Alakası yok, nedir yani bu. Türk Mukavemet Teşkilatı'na (TMT) bulaştırmak istediler, alakası yok bunların. Bunlar safsata" karşılığını verdi.

    "Kıbrıs meselesinin seyriyle bir alakası var mı?" sorusu üzerine de Denktaş, "Tabiatıyla. Kıbrıs'ta eğer bir fedekarlık yapılacaksa, halkın kabul etmeyeceği birşey yapılacaksa bu tür suçlamalarla direnenleri zayıflatmak bir siyasettir" dedi.

    Kıbrıs müzakerelerinde, görüşmelerin içeriğine ilişkin açıklama yapılmamasını da eleştiren Denktaş, "Ben gizlilikten çok yandım" diye konuştu.

    Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın bugün yaptığını, geçmişte tüm Rum liderlerin kendisine yaptığını anlatan Denktaş, "Biz birşey söylemeyiz halkımıza, onlar çıkar Rum tarafına istediği bilgiyi verir, bir de dünyayı gezer, istedikleri şekilde anlatır ve geri gelir" dedi.

    Denktaş, bu nedenle, eski Rum lider Tasos Papadopulos ile yaptığı Annan Planı müzakerelerinde, her görüşmeden sonra, neler konuşulduğuna ilişkin açıklama yaptığını hatırlattı.

    "Ne konuşulduğunu halkın bilmesi gerektiğini" ifade eden Denktaş, "Rum basınını okuduğunuzda fikriniz karışıyor, ümitsizliğe düşüyorsunuz, kızıyorsunuz. Bilgi kaynağımız Rum basını olmamalı" diye konuştu.

    Denktaş, "Müzakereler bir yere gidecek gibi görünüyor mu?" sorusuna, "Biz teslim olmazsak gitmez. Rumların şimdiden 'Talat ile bu iş yürümez' diye propagandaya başlamasının nedeni budur. Talat'ın artık bilinçlenmiş bir şekilde bazı şeyleri korumaya çalışması belli ki Rumlar'ı rahatsız ediyor. Hristofyas, 'ben masadan asla kalkmam' diyor. Talat ne diyor, 'ben de masadan kalkmam'. Masadan kalkmazsan bu didinme devam edecek. Ama bu didinme ve didişme devam ederken baskı bize gelecek" yanıtını verdi.

    Denktaş, Annan Planı müzakerelerinde BM'nin "hakemlik" rolünü baskı altında kabul ettiğini, 10-13 Şubat 2004 tarihleri arasında New York'ta yapılan görüşmelerde hakemliğe karşı çıktığı için "üstüne yüründüğünü" anlattı.
    Denktaş, "Benim zayıf tarafım, Türkiye'ye zarar vermemek, Türkiye'nin Kıbrıs nedeniyle yara almasını önlemek" dedi.

    Denktaş, 2004 yılı mart ayında, Annan Planı'na son biçiminin verildiği İsviçre'deki görüşmeye, "Türk hükümetinin kendisine güvenmediği, kendisinin de Türk hükümetine güvenmediği" için gitmediğini de açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow