Kosova artık bağımsız...
Kosova'da son 20 yıla damgasını vuran bağımsızlık tartışmaları, bugün okunan deklarasyonla Arnavutların istediği gibi son buldu.
Kosova meclisi, bugün gerçekleştirilen olağanüstü oturumla Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Özel gündemle TSİ 16.00'da olağanüstü toplanan parlamento oturumu, Parlamento Başkanı Yakup Krasniçi'nin konuşmasıyla başladı.
Toplantıya katılan 109 milletvekili, Bağımsızlık Bildirgesi'ni açık oylamada ayakta alkışlayarak kabul etti.
Sırp miletvekilleri oylamaya katılmadı. Ardından bildirge imzalandı.
Bildirgenin kabul edilmesi nedeniyle Kosova Başkanı Fatmir Seydiu ve Başbakan Haşim Taçi, yaptıkları konuşmalarda, Kosova'nın bütün yurttaşların eşit hak ve olanaklara sahip olacağı demokratik bir devlet olacağını belirttiler.
Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda ilerlemeye devam edeceklerini kaydeden Kosovalı liderler, hiçbir kuvvetin kendilerini bu yoldan geri çevirmeyeceğini söylediler.
"Kosova'nın dostları artacak"
Kosova'nın bugün her zamandan çok dostu olduğunu ve dostlarının yarın daha da artacağını belirten liderler, Kosova'nın özellikle son 10 yılda ABD, AB ve NATO'dan büyük destek gördüğünü ifade ettiler ve bunun için şükranlarını dile getirdiler.
Seydiu ve Taçi, yeni Kosova'da etnik toplulukların haklarının daha fazla korunacağını, hoşgörü, ilerleme ve karşılıklı saygı esası üzerine yeni ilişkilerin kurulacağını vurguladılar.
Bütün komşularla iyi ilişkiler kurmaya devam edeceklerini bildirdiler ve bu çerçevede Sırbistan ile de karşılıklı saygıya dayalı ilişkiler kurma arzusunu dile getiren liderler, Kosova'nın bugünden itibaren özgür, egemen ve bağımsız ulusların bir parçası olarak, özellikle BM özel elçisi Martti Ahtisaari'nin önerdiği planı büyük bir kararlılıkla yürürlüğe koyacağını belirttiler.
Liderler, Kosova'nın Sırplar başta olmak üzere Türkler, Boşnaklar, Romanlar ve diğer etnik toplulukların yurdu olduğunu, yarınlarının güvenli olduğunu belirttiler.
Kosova liderleri, konuşmalarını, "Allah Kosova'yı ve yurttaşlarını korusun" dileğiyle tamamladılar.
Bildirgeyi okuduktan sonra Kosova Başbakanı Haşim Taçi, "bağımsız ve demokratik Kosova devletini" ilan etti.
Kosova Başkanı ve Başbakanı, dünya ülkelerini Kosova'yı tanımaya da çağırdılar.
"Çocuklarınıza anlatın"
Bildirgenin okunmasından önce bir konuşma yapan Başbakan Haşim Taçi, yaptığı konuşma ile bu bildirgenin halkın arzusunu yansıttığını ifade etti.
Meclis'te bir konuşma yapan Kosova Başbakanı Taçi, vekillerden bugünün önemini çocuklara anlatmasını istedi.
Kosva'nın gelecekte büyük imtihanlarla karşılaşacağını belirten Taçi, bu durumların kendilerini yollarından döndürmeyeceğini söyledi.
Kosova halkının bugün etnik bir ayrım yapmadan bütün vatandaşların şartlarını iyileştirmek için yola çıktığını belirten Taçi, bugün bu anlamda halkın birleştiğini kaydetti.
Birlikte yeni bir tarih yazdıklarını belirten Taçi, bütün dünyanın kendileriyle birlikte olduğunu söyledi.
"Topluluklara olan saygımızı bir kez daha vurguluyorum" diyen Taçi, Kosova'daki bütün toplulukların haklarını kanunla garanti edileceğini ifade etti.
Taçi, "Eşitsizlik ve ayrımıcılık konusundaki korkular yersizdir. Eşitsizliğin devlet kurumlarında kökü kazınacaktır" dedi.
Kosova Başbakanı Haşim taçi, bağımsızlık bildirgesini okuduktan sonra Kosova'nın bağımsızlığını resmen ilan etti.
Parlamentoda yapılan oylamada, bağımsızlık ilanı oy birliğiyle kabul edildi ve liderler tarafından bildirge imzalandı.
109 milletvekili katıldı
Bağımsızlık Bildirgesi'nin okunmasından sonra yapılan oylamaya 109 milletvekili katıldı. Toplantıya katılan milletvekilleri, Kosova'yı bağımsız yapan bildirgeyi açık oylamada oy birliğiyle ayakta alkışlayarak kabul etti.
Parlamentonun, aralarında Sırpların da bulunduğu 11 azınlık üyesi ise oylamaya katılmadı.
Parlamento Başkanı Yakup Krasniçi, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, "Kosova bağımsız, egemen ve demokratik bir ülkedir. Milletvekilleri Kosova'yı bağımsız, egemen ve demokratik bir ülke ilan etme arzularını 17 Şubat'ta ifade etti" diye konuştu.
Taçi'nin konuşması, Kosova sokaklarında büyük bir coşkuyla karşılandı. Bağımsızlık ilanı dolayısıyla halkın katılımıyla ülkenin her yanında kutlama törenleri ve şenlikler düzenleneceği haber veriliyor.
Kosova'da dükkanlar ve evler, Arnavutluk bayrağının yanı sıra bağımsızlığı destekleyen Avrupa Birliği (AB) ve ABD bayraklarıyla donatıldı.
Kosova'nın bayrağı tanıtıldı
Bağımsız Kosova'nın yeni bayrağı Priştine'de parlamentoda vekillerin alkışları arasında tanıtıldı.
Meclis Başkanı Yakup Krasnici, "İşte dünyanın en genç devletinin yeni bayrağı" diyerek, altı yıldızla birlikte mavi fon üzerine sarı renklerde Kosova'nın sınırlarını gösteren bayrağı alkışlar arasında gösterdi.
Kosovalılar şimdiye dek kırmızı fon üzerine siyah renkli iki kafalı kartal tasviri bulunan Arnavutluk bayrağını kullanıyorlardı.
Öte yandan, Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Amerikan Başkanı George W. Bush'u Kosova'nın bağımsızlığına verdiği destekten ötürü ağır şekilde suçladı.
Sırp Başbakanı, radyo ve televizyonlardan naklen yayınlanan konuşmasında, "Avrupalı yandaşlarıyla birlikte bu şiddetin sorumlusu ABD Başkanı, Sırp tarihine kara harflerle yazılacaktır. Bugün 17 Şubat'ta, NATO'nun kontrolündeki Kosova'nın kukla devleti, Sırbistan toprakları üzerinde yasadışı biçimde ilan edildi. Bu bir şiddet eylemidir" diye konuştu.
9 yıldan beri Kosova'da görev yapan 16 bin kişilik NATO gücü bağımsızlık ilanı dolayısıyla güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı. Kosova'nın 2 milyonluk nüfusunun yüzde 90'ını Müslüman Arnavutlar oluşturuyor. Yaklaşık Belçika büyüklüğündeki Kosova'nın bağımsızlığını ABD ve AB'nin önde gelen ülkelerinin tanıyacağı belirtiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika | Bakü'den Havalanan Uçak Kazakistan'da Düştü! İşte Adım Adım İrtifa Kaybeden Uçağın Radar Kayıtları...
Beyaz Saray’da Noel hazırlıkları tamamlandı
Özgür Suriye'nin Sığınmacısı Esma Esad: İngiltere'de O'nu İsteyen Yok!
Suriye'de Yeni Dönem: 61 Yıllık Baas Rejiminin Sonu ve Geçici Yönetimin İlk Adımları
Rusya, Ukrayna'da apartmanı vurdu: 1 ölü, 14 yaralı