Nanoteknolojiyi konuşmanın şimdi tam zamanı
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, "Kriz geçsin, nanoteknolojiyi sonra konuşuruz' düşüncesinin, belki de bir daha gelmeyecek bir trenin beklenmesi anlamına gelebileceğini kaydetti.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) VE TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu (REF) tarafından, "Uluslararası Rekabet Stratejileri Dizisi" kapsamında hazırlanan "Nanoteknoloji ve Türkiye" raporu kamuoyuna tanıtıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Terzioğlu, önümüzdeki yıllarda, ileri teknolojilerde olumlu adımlar atabilen ülkelerin ekonomilerinin çok daha rekabet edebilir olduğu gerçeğinin daha da derinden hissedileceğini belirtti.
Terzioğlu, global krize değinerek, "Ümit ederiz ki, bu dalgaların altında kalmayacağız. Islanmayacağız dersek, yanlış olur. İliklerimize kadar ıslanacağız ama yüzmeyi, dalgaların üzerine çıkmayı da bileceğiz" diye konuştu.
Kriz döneminde nanoteknolojiyi ele almanın önemine işaret eden Terzioğlu, "'Kriz geçsin, nanoteknolojiyi sonra konuşuruz' dersek, belki de bir daha gelmeyecek ya da çok uzun süre sonra gelecek bir treni beklemek zorunda kalırız" dedi.
Raporun sunumunun ardından söz alan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ise sanayi ve üniversite işbirliğinin, Türkiye'nin uzun süredir konuştuğu ve son derece yavaş ilerlediği bir konu olduğuna işaret etti.
Yalçındağ, İngiltere örneğinde, iki taraf arasında aracılık konumunun tamamen kamuya verildiğini ifade ederek, "Sadece iş dünyasının ve akademinin gayretiyle bu iş olmayacak. Aracılık konusunda İngiltere'nin yaptığı gibi kamunun da bir ön alması son derece önemlidir" diye konuştu.
Türkiye raporu
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Z. Menceloğlu ve Mehmet Kırca tarafından kaleme alınan raporda, "nanoteknoloji nedir?", "maddeler nano boyutlarda organize edildiğinde ne tür özellikler beklenmektedir?", "malzemeler nano boyutlarda nasıl hazırlanır?", "nanomalzemelerin bilinen uygulama alanları nelerdir?", "diğer ülkelerde konuya yaklaşım nasıldır?" konularında bilgilere yer verildi.
Dünya genelinde uygulanan nanoteknolojiye yönelik politikaları, sağlanan destekleri ve fikri mülkiyetlerin korunması konusundaki yaklaşımları özetleyen rapor kapsamında, nanoteknolojinin Türkiye;ye nasıl bir katma değer sağlayabileceği, bunun için nasıl bir süreç izlenmesi gerektiği ve nanoteknoloji ürünlerinin hayata geçirilmesi ile ilgili yol haritası önerisi oluşturuldu.
"Türkiye;de nanoteknoloji sanayii nasıl oluşur?" sorusuna yanıt arayan raporda, öne çıkan konu başlıkları şöyle sıralandı:
Nanoteknoloji alanında gerekli altyapının kurulması, finansman kaynaklarının oluşturulması, araştırmaları yürütecek bilim adamlarının yetiştirilmesi, gerekli işbirliği mekanizmalarının kurulması, toplumun tüm katmanlarında bilinçliliğin artırılması ve tüm bu sistemin etkin bir şekilde çalışmasını ve desteklenmesini sağlayacak gerekli kuruluş ve yasaların ortaya çıkarılması.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'