Türk firması "yolcu sayan" cihaz yaptı

Gaziantep'te bir yazılım şirketi, araçların takip işinden sonra şimdi de toplu taşıma araçları için ürettiği cihazla yeni bir çalışmaya imza attı.
Otobüslere binen ve inen insanların sayısı yanında boylarına ve kilolarına kadar varan bilgileri de sunacak olan cihazı 3,5 ayda tamamlayan şirket, cihazın ikinci, hatta üçüncü versiyonları için de hazırlıklara başladı.
Cihaz yolcu sayısı tespitinin yanı sıra aracın hangi durakta ne kadar durduğunu da tespit ediyor ve tüm bunlar internetten anında kontrol edilebiliyor.
Matriks Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Gergerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoloji firması olduklarını ve dönem dönem farklı projeler yaptıklarını, uzun zamandır araç takip işi ile uğraştıklarını belirtti.
Gergerli, bu cihaz sayesinde toplu taşıma araçlarının sahiplerinin gün içinde araçlarına kaç yolcunun bindiği, araca binen çocuk ve hatta yük sayısının ne kadar olduğunu bileceğini belirterek, "Cihaz sayesinde aracın nerede olduğu,
hangi durakta ne kadar durduğu ve aracın bulunduğu mevkide ne kadar yolcunun bulunduğu ayrıntılı şekilde öğrenilebilecek" dedi.
Ürünün Türkiye'de tek olduğunu savunan Gergerli, toplu taşıma aracı sahiplerinin sıkıntılarını dile getirmesi üzerine böyle bir teknoloji geliştirmeye karar verdiklerini ifade ederek, şunları anlattı:
"Toplu taşıma aracı sahibi olan bir arkadaşım bana aracının gün boyu ne kadar kazandığını bir türlü öğrenemediğini, şoförün doğru para verip vermemesinden şüphelendiğini söylemesi üzerine bu cihazı yapmaya karar verdik.
Daha sonra detaylı bir araştırma yaptım. Türkiye'de böyle bir cihazın olmadığını gördük. Avrupa'da ise farklı teknoloji ile yapılan kişi sayıcılar olduğunu öğrendik. Bunların da Türkiye'ye uygun olmadığını tespit ettik. Bu konuda Türkiye'de çok ciddi bir pazar var. Onun için 3,5 ay önce çalışmalara başladık.
Çalışmanın en zor kısmını tamamladık. Otobüse binen insanların sayılarını, boylarını gösteren bir sistem kurduk. Cihaz, otobüse binenin çocuk mu büyük mü hatta şişman mı olduğunu gösteriyor. Hatta sistem canlı olmayan cisimleri bile algılıyor.
Bu sayede şoförlerin kağıt ve kartonla sayıyı engellemesini de önlemiş oluyoruz. Toplu taşıma araçları farklı model ve markalarda olduğu için cihaz için kalıp çalışmamız devam ediyor. İkinci versiyon çalışmamız da devam ediyor.
Otobüs sahibinin günün her saatinde otobüste kaç kişi olduğunu, bu saate kadar kaç kişi bindiğini hesaplayacağız. Üçüncü versiyonda ise aracın kilometre hızını, araçta o saatte kaç kişi olduğunu, o saate kadar kaç kişinin inip bindiğini de hesaplayacağız."
3.5 aylık çalışma sonrası Türkiye şartlarına göre toplu taşıma araçlarında kullanılacak teknoloji ürününü yapmayı başardıklarını belirten Gergerli, bu cihaz sayesinde araç sahibinin dünyanın neresinde olursa olsun internet üzerinden istediği bilgileri öğrenebileceğini söyledi.
Fiyatı 3 bin euro
İleri teknoloji ürünün tanıtımını tamamlayarak satışa hazır hale getirdiklerini kaydeden Gergerli, "Türkiye'de kullanılan toplu taşıma araçları farklı özelliklerde oluğu için bu araçlara göre kalıp oluşturma çalışmalarını yapıyoruz. Kısa süre içerisinde seri üretime geçeceğiz. Avrupa'da benzer aletler ortalama 30 bin euro'ya satılırken, Türkiye'de bu aleti ortalama 3 bin euro'ya satışa sunmayı planlıyoruz. Teknoloji ürünü tüm testlerden başarı ile geçti" şeklinde konuştu.
Bu cihazın kullanıma sunulduğu zaman "kötü niyetli otobüs şoförleri için gerçekten kötü haber" olacağını ifade eden Gergerli, "Artık toplu taşıma araçlarının sahipleri rahatlıkla araçlarının ne kadar kazandığını öğrenebilecek" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında