hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzay mekiğine yakıt dolduruluyor

    Uzay mekiğine yakıt dolduruluyor
    expand

    ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay mekiği Endeavour'a kalkıştan 10 saat önce, 100 tankerlik 1800 ton sıvı hidrojen-oksijen yakıtını doldurmaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Florida eyaletinde Atlas Okyanusu kıyısındaki 47 yıllık Cape Canaveral Kennedy Uzay Merkezi'ndeki rampadan mekik, yarın TSİ 03.00'te fırlatılacak.

    Ateşleme işleminin iptal edilmesi olasılığı, soğuk hava dalgası yüzünden yüzde 30. Yetkililer, soğuk cephenin zamanının çok önemli olduğunu söylemişlerdi. Soğuk cephenin, ABD'nin orta kesimlerinden ilerleyerek, mekiğin fırlatılacağı Florida'daki bölgeye hafta sonuna dek yağmur getirmesi ve bölgeyi
    yoğun bulutla kaplaması zaten bekleniyordu.

    Endeavour'un 7 kişilik mürettebatı, Yer yörüngesinde 380-400 kilometre yükseklikte yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) 2 hafta geçirecekler. Endevaour, uzay istasyonunda yaşam alanını 2 katına dek genişletecek birkaç tonluk donatı taşıyacak. İki ek yatak odası ve küçük mutfak yapılacak.

    NASA, UUİ mürettebatının sayısını gelecek yıl haziran ayına dek 3'ten 6'ya çıkarmayı hedefliyor.

    Bu arada NASA'nın su sağlama-arıtma başuzmanı olan kimya mühendisi Bob Babdigian, "uzun dönem uzay seferleri için su sağlanmasında, idrarı arıtarak suya dönüştürme işleminin başarılı olduğunu" söyledi. Mühendis, "Yalnız biraz iyot kokuyor o kadar" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow