DTP Meclis'te grup başvurusunu yaptı
DTP, Meclis'te grup kurmak için bugün TBMM Başkanlığı'na başvurdu. DTP'nin grup listesinde, "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla yargılanırken, milletvekili seçilerek cezaevinden tahliye edilen Sebahat Tuncel de yer aldı. Tuncel, mazbatasını henüz Meclis'e sunmadı.
Grup kurmak için başvuruyu DTP Eşbaşkanı Selma Irmak, Siirt milletvekili Osman Özçelik ve Eşbaşkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya yaptı.
Meclis Başkanlığı'ndan randevu taleplerine yanıt alamayan DTP'liler, Meclis Genel Sekreteri Ali Osman Koca ile görüştü.
Meclis Genel Sekreteri Koca, "Mazbatasını almış 20 milletvekili başvuruda bulunmuştur. Grup kurulmuştur" dedi.
DTP Siirt milletvekili Özçelik ise, İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel'in mahkemeye sunduğu mazbatayı aldığını ve yarın Meclis'te kayıt yaptıracağını söyledi.
Böylece bağımsız vekiller, yemin töreninde DTP milletvekili olarak kürsüye çıkacak.
Bu karar Ankara'da yapılan değerlendirme toplantısında alındı. Toplantı öncesinde ise DTP'nin desteklediği bir grup bağımsız milletvekili, TBMM'ye giderek kaydını yaptırdı.
Kayıt sırasında, Ahmet Türk Meclis formunu doldururken "bildiğiniz dil" hanesine "Türkçe" yazdı. Ancak bu durum daha sonra düzeltildi.
Ahmet Türk'ün, formda sorgulananın "yabancı dil" olduğunu anlamadığı için yanlışlık yaptığı ifade edildi. Sırrı Sakık tarafından dilekçe verilerek "Türkçe" yanıtı değiştirildi.
DTP'li vekiller Meclis'te "uzlaşma" mesajları verdi. Yeniden DTP'nin Genel Başkanlığı'na seçilmesi beklenen Mardin milletvekili Ahmet Türk, "Kılıçları kuşanmış değiliz" diye konuştu.
Türk, "Elemizde kılıç yok. Uzlaşma yanlısı bir mantığa sahibiz. Diyalog oluşturmak için geliyoruz. Gerilim için değil varolan gerilimi ortadan kaldırmak için buradayız" dedi.
Amaçlarının "sivil demokratik yöntemlerin öne çıkması, Kürt sorunu dahil tüm sorunların barışçıl ve diyalog anlayışıyla çözülmesi" olduğunu ifade eden Türk, "Grup olarak, Türkiye'de halkın sesi olmaya çalışacağız. Diyalog ve uzlaşı anlayışını, temel anlayış olarak alıyoruz" dedi.
Yüzde 10'luk seçim barajını eleştiren Türk, "Bir, iki gün içinde grubumuzu oluşturacağımıza inanıyoruz, partimize geçeceğiz" diye konuştu.
Sivil Anayasa'ya destek
Türk, AK Parti'li Zafer Üskül'ün, "sivil Anayasa yapılması, Atatürk ilke ve inkılaplarının Anayasa'dan çıkarılması" önerisiyle ilgili ne düşündüklerinin sorulması üzerine, her dönemde sivil anayasayı savunduklarını; bugün de sivil Anayasa konusunda yapılacak çalışmalara destek vereceklerini söyledi.
Türk, "Atatürk ilke ve inkılapları, Anayasadan çıkarılmalı mı?" sorusunu yanıtlarken de "Bir ideoloji, Anayasa olmaktan çıkmalıdır. Sonuçta demokratik, çağdaş bir Anayasa'yı hedefliyoruz. Şimdi Atatürk ilke ve inkılaplarını herkes kendisine göre yorumluyor. Biz aslında çağdaş bir mantıkla, anlayışla yorumlanmasını istiyoruz. İdeolojik tartışmalar yerine, sivil, çağımızın ihtiyaçlarına yanıt veren bir Anayasa'nın olması gerekir" diye konuştu.
Akın Birdal DTP'ye katıldı
Türk, Diyarbakır'dan seçilen bağımsız milletvekili Akın Birdal'ı DTP'ye davet etti. Birdal da insan hakları ve özgürlüklerin güvencesinin hukukun gücüne bağlı olduğunu ifade etti.
"Bu tür yasal düzenlemeler yapma olanağını bulduğum için sevinçliyim" diyen Birdal, ayrımın gözetmeksizin herkesin hak ve özgürlüklerini savunmak ve barış içinde birlikte yaşamayı mümkün kılabilmek için Meclis'te olduğunu bildirdi.
Sosyalist Demokrasi Partisi onursal genel başkanı olarak, "Bin Umut bağımsız adaylarla" yola çıktığını ifade eden Birdal, "Diyarbakır'dan aday gösterilmemin, büyük bir anlamı var. Hem onur verici hem heyecanlandırıcı... Bu mesajın Ankara ve Türkiye'ce iyi anlaşılması gerektiğini umut ediyorum" dedi.
Genel af iddialarına Sakık'tan yanıt
Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise, "Genel Kurul'da MHP ile yanyana oturacak olmanız gerginlik yaratır mı?" sorusuna "Kavga olmayacak. Devlet Bahçeli, Deniz Baykal'dan daha duyarlı" sözleriyle yanıt verdi.
Sakık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "MHP ile DTP Meclis'te kavga eder" sözlerini ise "Talihsiz bir açıklama" diye niteledi.
Sırrı Sakık "DTP'nin Meclis'te bir genel af çağrısı yapma" hazırlığında olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine ise, "Altyapısı oluşmadan genel af istemek doğru değil. Belli konularda uzlaşma şart. Bakın AK Parti türban sorununu çözebildi mi?" diye konuştu.
DTP'li milletvekillerinin yemin törenini beklemeden grup oluşturmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başvuruda bulunacağı öğrenildi.
DTP destekli bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Aysel Tuğluk, Ayla Akat Ata, Gültan Kışanak, Hasip Kaplan, Osman Özçelik, Nuri Yaman, Sevahir Bayındır, Akın Birdal, Nezir Karabaş, İbrahim Binici, Pervin Buldan, Fatma Kurtulan, Hamit Geylani, Selahattin Demirtaş, Bengi Yıldız, Şerafettin Halis, Özdal Üçer, kaydını yaptırdı.
Bu arada, kayıt yaptıran DTP destekli bağımsız milletvekillerinden 6'sı, 50 YTL karşılığında altın suyuna batırılmış milletvekili rozeti aldı, Ahmet Türk ve Bağımsız Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise 425 YTL değerindeki saf altından rozet almak için sipariş verdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DKMP'den gülümseten paylaşım! Ormanın sessiz sakinleri
Son dakika | Dikkat! Kara kış kapıya dayandı:Tarih belli oldu!
Eskişehir’de Bıçaklı Saldırı: Arda Küçükyetim İçin İstenen Ceza Belli oldu! Bombalı Eylem de Planlamış...
Babası oğluna can oldu! Minik Efe'yi sağlığına kavuşturan nakil...
"Öküz alırız o parayla" repliği ilham verdi... Evlenmesi için babasının biriktirdiği parayla hayatını değiştirdi...