İKÖ'den KKTC ve Batı Trakya desteği
Kıbrıs ve KKTC'ye yönelik haksız izolasyon uygulamaları, Bakü'de düzenlenen İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 33'üncü Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edilen üç ayrı belgede yer alırken, KKTC'ye yönelik ambargo ve izolasyonların kaldırılması istendi.
Geçtiğimiz pazartesi günü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başlayan toplantı, bugün görüşülen konular ve alınan kararların yer aldığı Nihai Belge ile Bakü Bildirisi'nin kabulüyle sona erdi.
Görüşmelerde kabul edilen 'Kıbrıs'ta Durum' konulu kararda, Kıbrıs Rum yönetiminin çözüme ilişkin isteksizliğinin İKÖ'de memnuniyetsizlikle karşılandığı vurgulanırken, Annan Planı çerçevesinde çözümün sağlanması için uluslararası toplumun Rum yönetimine çağrıda bulunması gerektiği belirtildi.
Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılması çabalarını engelleme yönünde bazı girişimler bulunduğuna da işaret edilen kararda, bu girişimlerin İKÖ tarafından endişeyle karşılandığı vurgulandı.
Ada'daki Müslüman Türklere haksız ambargo
İKÖ üyesi ülkelerin Kıbrıs'taki Müslüman Türklere yönelik haksız ambargo, izolasyon uygulamalarının kaldırılması amacıyla yaptıkları çalışmaları sürdürmesinin büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Kararda, siyasi ve diplomatik alanda Kıbrıs Türkleriyle karşılıklı üst düzey ziyaretler yapılması, ticari yatırımlar için işadamları ziyaretleri düzenlenmesi, bilim, kültür, eğitim ve sosyal alanlarda Kıbrıs Türk halkıyla doğrudan diyalog ve ilişkiler kurulması ve sürdürülmesi çağrısı da yer aldı.
Türkiye'nin ocak ayında açıkladığı, Kıbrıs'ta her iki tarafa uygulanan tüm kısıtlamaların aynı anda kaldırılmasını da içeren 'Eylem Planı'na tam destek verildiği ifade edildi.
Kıbrıs konusu, Nihai Belge ile Bakü Bildirisinde de özet olarak aynı kapsamda ele alınırken, bildiride Kıbrıs sorununun çözümünün iki tarafın eşitliği temelinde sağlanması ve izolasyonların sona erdirilmesi gerektiği ifade edildi.
Batı Trakya'daki Türkler
Nihai Belgede, Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerinin uluslararası anlaşmalar ve Lozan Antlaşması'ndan kaynaklanan haklarına saygı göstermesi gerektiği de belirtildi.
Batı Trakya Türklerinin kendi müftülerini seçme hakkı bulunduğu işaret edilen belgede, Atina'ya seçilen müftüyü tanıması çağrısı yapıldı.
Belgede ayrıca, Türk azınlığının vakıf idaresi gibi çeşitli konulardaki tüm haklarını kesintisiz kullanabilmesi ve karşılaşılan sıkıntıların giderilmesi gerektiği ifade edildi.
Yunanistan'ın bir dönem uyguladığı vatandaşlık yasasıyla, bu ülkedeki Türklerin Türkiye'yi ziyaret etmelerinin vatandaşlığı kaybetmeyle sonuçlandığı anımsatılan belgede, yaklaşık 60 bin kişinin bu uygulamayla vatandaşlıktan çıkarıldığı ifade edilerek, İKÖ'nün bu kişilerin vatandaşlığının geri verilmesini beklediği vurgulandı.
Gül: "Toplantı çok yararlı oldu"
Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ''toplantıda Kıbrıs davasına ve Batı Trakya Türklerinin davasına çok kuvvetli destek verildi'' diyerek duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
KKTC'nin İKÖ platformunda 'Kıbrıs Türk Devleti' olarak kabul edildiğine işaret eden Gül, Kıbrıs konusuyla ilgili ayrıca bir karar tasarısı bulunduğunu da belirtti.
Gül, bu tasarıda konunun daha geniş olarak yer aldığını, verilen desteğin de açık ve güçlü olduğunu ifade ederek, ''bu platform (İKÖ), Kıbrıs Türklerinin en çok destek gördüğü platformdur'' dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail'in para kaynağı: Kanlı elmas
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!