hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de görme engelliler için 'dokunulabilir' sergi

    İzmirde görme engelliler için dokunulabilir sergi
    expand

    İzmir'de görme engelliler için 'dokunulabilir' sergi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yağmur ÖNGÜN / İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Bornova ilçesindeki 8 bin 500 yıllık Yeşilova Höyüğü'nde kazılar sırasında çıkarılan eserlerin yer aldığı 'Kemikten Kile' sergisi görme engelli bireyler için İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde ziyarete açıldı. Görme engelli bireyler, Braille alfabesiyle eserler hakkında bilgi alırken, taklitlerine de dokunup eserleri tanıma fırsatı buldu. Sergiyi gezen görme engelli Yusuf Can Dağlı (23), "Eserlere dokunabilmek güzel. Eserleri camın arkasında bilmeden birisi betimlediğinde bu kadar etkili olmayabilir" dedi.

    Bornova ilçesindeki 8 bin 500 yıllık Yeşilova Höyüğü'nde kazılar sırasında çıkarılan eserler, görme engelli bireyler için hazırlanan proje kapsamında seramik çamuruyla üretildi. Eserlerin kopyaları İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ne yerleştirildi. İzmir İl Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İdol Sanat Evi tarafından açılan 'Kemikten Kile' isimli sergiyle görme engelli bireylerin Braille alfabesiyle eserler hakkında bilgi alması taklitleriyle de dokunup eserleri tüm özellikleriyle algılanması sağlandı. Son 10 yıldır görme engellilerle ilgili dokunulabilir sergiler ile ilgilendiklerini dile getiren Seramik sanatçısı ve İdol Sanat Evi'nin kurucusu Nuray Erden, "Bu durum sanata bakış açımızı farklı bir boyuta taşıdı. Yeşilova Höyüğü'nde İzmir'in 8 bin 500 yıllık tarihine buluntularını görme engelliler için dokunulabilir hale getirdik. Böylelikle çok sayıda görme engelli birey geziyor. Böyle bir uygulama ne Türkiye'de ne dünyada yok" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ESERLER GÖRME ENGELLİLER İÇİN HAZIRLANDI

    Yapılanların gerçek eserlerin boyutlarına göre değişiklik gösterdiğini belirten Erden, "Buradaki eserlerimiz Yeşilova Höyüğü'ndeki ele geçirilen kemik buluntuları. Bu kalıntılar, tarihimizde çok önemli bir yer tutuyor. Kemik, taş ve bunlardan yapılan saplar, ok uçları ve kullanım eşyaları gibi birçok şey yapılmış. Kemikten Kile Seramik Sergisi ile bizde bunları görme engelliler için hazırladık sergimiz bir ay açık olacak" dedi.

    'CAMIN ARKASINDAKİ ESERLERİ BİRİSİ BETİMLEDİĞİNDE BU KADAR İYİ OLMUYOR'

    Sergiyi gezen görme engelli Yusuf Can Dağlı, "Eserlere dokunabilmek güzel. Camın arkasındaki eserleri bilmeden birisi betimlediğinde bu kadar etkili olmayabilir. Dokunabiliyorsun ve orada bunun üç boyutlu hali olduğunu biliyorsun. Özellikle dokunduğun eserin ne olduğunu okuyorsun. Bizim için çok faydalı. Diğer müzelerde de görme engelliler için buna benzer sergilerin olması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

    'SERGİLERDE YA DA MÜZELER DE HİÇBİR ŞEYE DOKUNAMIYORUZ'

    Görme engelli olan Duygu Bulut (19) ise serginin ilgisini çektiğini belirtip, "Seramik sanatına ilgim var. Tarihi eserlerin seramikten yapılan haline dokunuyor olmak bizim için çok önemli. Normalde sergilerde ya da müzelerde hiçbir şeye dokunamıyoruz. Sadece birilerinin bize betimlemesi gerekiyor ya da yazı varsa birinin okuması gerekiyor. Burada eserlere dokunabiliyoruz" diye konuştu.(DHA)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow