hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gayb Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Gayb İle İlgili Ayetler Nelerdir?

    Gayb Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Gayb İle İlgili Ayetler Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Gayb, 5 duyu organı ile algılanamayan, gizli olan ve anlaşılmaz olan anlamlarına gelen bir kelimedir. Görünmeyen ya da belirsiz olan şeklinde de gayb kelimesi kullanılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gayb Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?


    Gayb, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre herhangi bir anlamı olmayan bir sözcüktür. Bazı kaynaklara göre gayb 5 duyu organı ile algılanamayan ve duyulamayan alem anlamına gelir. Gayb kelimesi Kur'an'da da geçen bir kelimedir. Görünmeyen, belirsiz olan ya da gizli olan anlamlarına gelen gayb kelimesi İslam dininde de duyu organları ile duyulup algılanamayan demektir.

    Arapça bir kelime olan gayb kelimesi Türkçeye de Arapça dilinden geçmiştir. Gündelik konuşma dilinde çok fazla kullanılmayan gayb kelimesi daha çok İslami kaynaklarda geçen bir sözcüktür. 5 duyu organı ile duyulması ya da algılanması mümkün olmayan anlamına gelen gayb kelimesi TDK sözlükte bulunmayan bir kelimedir.

    Gayb İle İlgili Ayetler Nelerdir?

    'Ki onlar gayba iman eder, namazını dosdoğru kılar ve kendisine rızık olarak verdiklerimizden harcarlar.' (Bakara 3. ayet)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Bunlar sana vahiy ile bildirdiğimiz gay haberleri arasındadır. Yoksa içinden hangisi Meryem'i himayesine alacak diye kalemlerini de kura için atarken son onların yanında yoktur. Birbirleriyle çekişirken de sen yanlarında değildin.' (Al-i İmran 44. ayet)

    'De ki: 'Allah (cc) dilemediği sürece kendim için ne bir faydaya ne de bir zarara gücüm yeter. Eğer gaybı biliyor olsaydım elbette bundan fazla fazla faydalanırdım ve başıma da herhangi bir kötülük gelmezdi. Fakat ben sadece iman edecek olan kişiler için müjdeci ve uyarıcıyım.' (A'raf 188. ayet)

    'Yusuf şöyle söyledi: 'Benim bu şekilde davranmam, efendimin, evde olmadığı sırada kendine asla ihanette bulunmadığımı bildiği içindir. Çünkü Allah (cc) hainlerin tuzaklarını hiçbir zaman başarılı sonuçlandırmaz.'' (Yusuf 52. ayet)

    Gayb Ne Demek?

    Türk Dil Kurumuna bakıldığında her ne kadar birçok kelimenin anlamı yer alsa da gayb ile ilgili herhangi bir bilgi yoktur. His ve aklın ötesinde olan, insanlar tarafından kavranamayan manevi alem olarak anlamlandırılan gayb beş duyu organı ile algılanamayandır.

    Arapça kökenli bir kelime olarak karşımıza çıkan gayb kelimesi dini olarak anlama sahiptir. Hislerin ve aklın ötesinde olan, herhangi bir şekilde ulaşılamayacak olan, alem ya da gözle görülemeyen anlamlarına gelir. Hiçbir canlı tarafından algılanamayacak olan şeyler için gayb denir.

    Gayb Nasıl Tanımlanır?

    Gayb kelimesinin TDK sözlükte herhangi bir anlamı yoktur. Kur'an-ı Kerim'de geçen ve dini anlamı olan gayb kelimesi algılanamayan alem, varlık şeklinde tanımlanır. Dilimize Arapçadan gelmiş olan ve dini bir kavram olan gayb 5 duyu organı ile anlamlandırılması ve algılanması mümkün olmayan demektir. Gayb, olmayan ya da algılanamayan demektir. Aklın ve hislerin ötesinde olan, ulaşılamayacak olan anlamlarında da gayb kelimesi kullanılır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA