hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Soğuk Yeri Hangisidir? Dünya'nın En Soğuk Yeri Kaç Derece?

    Dünyanın En Soğuk Yeri Hangisidir Dünyanın En Soğuk Yeri Kaç Derece
    expand

    Kutuplardan basık ve Ekvatordan şişkin olan dünya, bu yönüyle birçok farklı bölgesi üzerinden değişik sıcaklıklara sahiptir. Özellikle Kutup bölgeleri soğukluğu ile bir insanın yaşayamayacağı kadar yüksek derecelere çıkabiliyor. Bu konuda Dünya üzerinde ölçülen ve kayıt altına alan dünyanın en soğuk yeri Antartika'nın doğusudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1983 yılında Antarktika'nın Doğu bölgesinde Rusya'ya ait olan Vostok istasyonunda -89,2 derecelik bir miktar ölçülmüş durumda. Bu soğukluk neredeyse dondurucu bir etki olarak ön plana çıkıyor. Aynı zamanda nefes almanın mümkün olmadığı çok düşük sıcaklıkları olduğunu söylemek mümkündür.

    Dünya'nın En Soğuk Yeri Hangisidir?

    Dünyanın özellikle Kuzey Kutbu ile beraber Güney Kutbu en soğuk bölgeleri olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu konuda 1983 yılında yapılan ölçüm neticesinde, dünyanın en soğuk bölgesi Antarktika'nın Doğu noktası olarak öne çıkmaktadır.

    Rusya'ya ait olan vostok istasyonunda yapılan ölçümler, - 89,2 gibi bir dereceyi ortaya çıkarmıştır. Bu sıcaklık şimdiye kadar geçmişten günümüze ulaşmış, kayıt altına alınmış en düşük sıcaklık olarak öne çıkmaktadır. 1983 yılında yapılmış olan bu ölçüm, günümüzde hala geçerli olarak durumu korumaktadır.

    Dünya'nın En Soğuk Yeri Kaç Derece?

    Dünyanın en soğuk yeri Antarktika bölgesidir. Kuzey Kutbu olarak da ön plana çıkan Antarktika, yılın farklı zaman dilimlerinde değişik sıcaklıklar üzerinden ölçüm imkanı veriyor. Ancak özellikle 1983 yılında Rusya'ya ait olan Vostok istasyonu ile gerçekleştirilen ölçüm, şimdiye kadarki en düşük sıcaklığı kayıt altına almış durumda. Bu kayıt ise -89,2 derece olarak ifade edilmektedir.

    Bu derece özellikle yaşamın mümkün olmadığı bir düşük sıcaklık olarak ön plana çıkar. Özellikle Dünya’nın güneşe uzaklığının farklı noktalarda değişmesiyle birlikte bu sıcaklığın ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Tabii iklim değişikliği ile beraber ayrıca bu sıcaklığın ileriki dönemlerde daha da düşebileceği olasıdır.

    Dünyanın En Soğuk Yeri Neresidir?

    Dünyanın genel olarak en soğuk yerleri Güney Kutbu ile beraber Kuzey kutbunun uç noktalarıdır. Ancak özellikle Dünya ile Güneş arasında ortaya çıkan mesafe kapsamında, Antartika'nın doğusu bu noktada en soğuk kısmı ön plana çıkmaktadır. Bu noktada kayıt altına alınan derece eksik eden -89,2 derece olarak öne çıkıyor.

    Aynı zamanda Guinness Rekorlar Kitabına da girmiş olan bu sıcaklık seviyesi, 1983 yılında kayıt altına alınmış durumda. Rusya'ya ait olan Vostok istasyonu üzerinden ortaya çıkarılmış olan bu düşük sıcaklık, herhangi bir canın yaşamasına imkan vermeyen ve elverişli olmayan bir nokta olarak öne çıkar.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow