hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Sıcak Yeri Hangisidir? Dünya'nın En Sıcak Yeri Kaç Derece?

    Dünyanın En Sıcak Yeri Hangisidir Dünyanın En Sıcak Yeri Kaç Derece
    expand

    Dünyanın en soğuk yeri olduğu kadar dünyanın en sıcak yeri de çok fazla merak ediliyor. Dünyanın en sıcak olan şehri, insanların sıcaktan en fazla olduğu bir coğrafyada yer alır. Dünyada kaydedilen en yüksek sıcaklık ise pek çok araştırma konusuna da ilham olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya'nın En Sıcak Yeri Hangisidir?

    Hava durumu, insanların yerleşim yeri seçerken en çok dikkat ettiği konular arasında yer alıyor. Dünyanın en sıcak yeri, İran‘ın doğusunda bulunan Lut Çölü’dür. Lut Çmlü (Dasht-e Lut) yaklaşık olarak 70,7 oC olarak ölçmüştür. 5.400 km2‘lik bir çölde hayvan ve bitki yaşamı da bulunmaz.

    Dünyanın en sıcak bölgelerinden birisi de, ABD’de yer alan Ölüm Vadisi olarak bilinir. Dünya Meteoroloji Örgütü yani (WMO)’nun verilerine göre, şimdiye kadar yeryüzünde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı değeri, 10 Temmuz 1913 senesinde ABD’nin California eyaletinde bulunan Ölüm Vadisi’nde ise, 56,7 ºC değeri kayıtlara geçti.

    Etrafı çok yüksek dağlarla çevrili, uzun ve dar olan bir havza olarak bilinen Ölüm Vadisi’nde, güneş ışınlarının da etkisi ile ısınan tüm yüzeylerden etrafa yayılan termal radyasyon, uzaya yayılamadan önce de vadi içinde hapsolur.

    Dünya'nın En Sıcak Yeri Kaç Derece?

    Dünyanın en sıcak yeri, İran’daki Lut Çölüdür. Burası ise, 70,7 C derece olarak ölçülmüştür. Genellikle de dünyanın en sıcak coğrafyası olarak bilinen Afrika Kıtası'nın Sahra Çölleri olarak bilinir. Bunun yanında ise, en yüksek sıcaklığın ölçümünün yapıldığı bölgeler içinde Şili ve Peru topraklarında bulunan yerleşim yerleri de sayılabilir. Aynı zamanda ABD'nin orta bölümlerinde de oldukça kurak olan bölgeler bulunur.

    Dünyanın En Sıcak Yerleri

    İran‘ın doğusunda bulunan yani Lut Çölü’nde (Dasht-e Lut) 70,7 oC sıcaklık ölçülmüştür. 5.400 km2‘lik bir alanda çölde bitki ve hayvan yaşamı bulunmaz.

    Yaz aylarında ortalama sıcaklığın en fazla 40 oC şeklinde Avustralya Queensland‘de ölçülen en yüksek sıcaklık ise, 68,9 oC‘dir.

    Libya‘nın kuzeybatısında bulunan yerleşim yeri ise, Al’Aziziyah‘ta 13 Eylül 1922 yılında 57,8 oC olarak ölçülmüştür. Daha sonra ise, bu ölçümün ve ölçüm yapan kişinin yeteri kadar eğitim almaması nedeni ile hatalı olduğu ifade edilse bile bu bölge dünyanın en sıcak bölgeleri arasında yer alır.

    Ölüm Vadisi olarak da bilinen ABD California‘nın güneydoğusunda bulunan (Death Valley)’da ölçülmüş sıcaklık ise, 56,7 oC‘dir. Ölüm vadisi, en alçak ve en kuru yeri olarak bilinir. Ne kadar gün boyunca vadi çok sıcak olsa bile gece olduğunda sıcaklıklar sıfırın altına düşer.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow