hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Sıcak Katmanı Hangisidir? Dünya'nın En Sıcak Katmanı İsmi Ve Özellikleri...

    Dünyanın En Sıcak Katmanı Hangisidir Dünyanın En Sıcak Katmanı İsmi Ve Özellikleri...
    expand

    Dünya özellikle çekirdeğinden başlamak suretiyle birçok farklı katmanı ile beraber yüzeye kadar ulaşır. Bu yüzey aralıkları birbirinden farklı uzunluğa sahip kilometrelerce bir mesafe üzerinden öne çıkar. Aynı zamanda dünyanın çekirdeğini en yakın olan katman ise yine dünyanın en sıcak katmanı olarak ifade edilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en sıcak katmanı olarak bilinen bu katman ise manto olarak bilinir. Yer kabuğu ile erime çekirdek arasında kalın katı kaya ile sıcak tabakası olarak ön plana çıkar. Daha sonra mantonun ardından sırasıyla gelen farklı katmanların neticesinde yüzeye ulaşılır.

    Dünya'nın En Sıcak Katmanı Hangisidir?

    Dünyanın en sıcak katmanı aynı zamanda sıvı bir yapı üzerinden ön plana çıkmaktadır. Çünkü dünyanın çekirdeğinin taşımış olduğu sıcaklık derecesi çok yüksek miktardır üzerinden ön plana çıkar. Bu doğrultuda dünyanın en sıcak katmanı olarak manto yer almaktadır. Yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan manto, çekirdeği yakınlığa göre sıcaklık derecesi üzerinden değişkenlik gösterir.

    Bu doğrultuda mantının alt kısımları yüksek sıcaklık ile beraber sıvı bir yapıya sahip. Üst kısımları ise yine sıcaklık ve basınçtan dolayı plastiğe benzer bir yapı oluşturur. Bu sebepten dolayı mantoda sürekli olarak alçalıcı ve yükselici etkiler meydana gelir.

    Dünya'nın En Sıcak Katmanı İsmi ve Özellikleri

    Birçok farklı katmandan oluşan dünya bu katmanlar doğrultusunda farklı kilometrelerce uzunluğa sahiptir. Genel çerçevede çekirdekten başlamak suretiyle yeryüzüne kadar ulaşır. Bu bağlamda dünyanın en sıcak katmanı çekirdek veya manto olarak ifade edilmektedir.

    Aynı zamanda katmanına bağlı olarak yine manto kendi içerisinde farklı sıcaklıklara sahiptir. Genelde yer kabuğu ile erimiş çekirdek arasında yapıya sahip, katı kaya ve sıcak tabaka üzerinden öne çıkar. Bu tabakalar ortaya çıkan sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterir.

    Mantı özellikle üst kısmı açısından basınç ve sıcaklık ile birlikte plastik yapısına benzer bir etki oluşturur. Diğer yandan daha alt tabakalar ise yüksek sıcaklık neticesinde sıvı yer alır. Bu da devamlı olarak mantonun hareket etmesini ve alçalıcı, yükselici etki yaratmasına sebebiyet verir.

    Dünyanın Katmanları Nelerdir?

    Dünya birçok farklı katmandan oluşması ile beraber farklı uzunlar üzerinden ortaya çıkmaktadır. Bu katmanlar özellikle iç çekirdek, dış çekirdek, manto ve aynı zamanda kabuktan oluşur. Bu aynı zamanda dünyanın yüzeyi ve canlıların yaşadığı alan olarak ön plana çıkmaktadır. Bu katmanlardan bazıları katı, bazıları yarı katı ve bazıları ise tamamen sıcaklıktan dolayı sıvı halde yer almaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow