hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kars Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Kars Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Kars Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Kars Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand

    Kars Antlaşması, TBMM, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan tarafları arasında imzalanan bir antlaşma olarak bilinmektedir. Kars konferansında görüşülerek 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanmıştır. Kars antlaşmasının yapılmasıyla doğu sınırları çizilmiştir. Aynı zamanda antlaşmayla Ermeni sorunu gibi sorunların da çözümü gerçekleştirilmiştir. Kars Antlaşması türü bakımından ise bir barış antlaşması olarak bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kars Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

     

     Kars Antlaşması, bir giriş metni ile 20 maddeden oluşmaktadır. Aynı zamanda sözleşme maddelerinin dışında ekler de bulunmaktadır. Kars Antlaşmasının geçerli şartı kabul edilmemiştir. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı Devleti'nin yıkılma sürecine girmesiyle birlikte Osmanlı'nın bünyesinde bulunan milletlerin birçoğu ayrılarak kendi devletlerini kurmuşlardır.

     

     Anadolu topraklarında Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmaya başlanmasıyla birlikte ise birçok devlet ve TBMM arasında antlaşmalar yapılmıştır. Yapılan antlaşmalardan birisi de Kafkas devletleriyle yapılan Kars Antlaşması olarak bilinmektedir.

     

     Kars Antlaşması yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti için devletleri birbirine yakınlaştıran antlaşmalardan birisi olma özelliğine sahiptir 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Kars Antlaşması Türkiye'nin doğu sınırının korunması için son derece etkili olan antlaşmalardan birisidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     Kars Konferansı'nda TBMM, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında imzalanan bir antlaşmadır. Kars Antlaşması'nın temeli ise Moskova Antlaşmasına dayanmaktadır. Sakarya Meydan Savaşı'nın yapılmasının ardından Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancın artmasıyla imzalanmıştır.

     

     Kars Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

     

     Sakarya Meydan Muharebesi'nin ardından TBMM, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanmış bir antlaşmadır. Kars Antlaşması 20 maddeden oluşan bir antlaşma olarak bilinmektedir. İmzalanan antlaşma sayesinde Türkiye'nin doğu sınırı da belirlenmiştir.

     

     Her ülke azınlık haklarını koruyarak ülkesinde bulunan insanlara iyi davranacaktır.

     

     Boğazlarda ticaret yapılmasında İstanbul'un güvenliği esas alınacaktır.

     

     Batum, Gürcistan'a verilecektir.

     

     Azeri Türklerin yoğun olarak bulunduğu Nahçıvan bölgesine özerklik verilecektir.

     

     Antlaşma da herhangi bir devletin maddeleri tanımaması durumunda diğer devletlerde tanımayacaktır.

     

     2 ay içinde taraflar sivil ve askeri mahkumların gönderilmesini kabul edecektir.

     

     Antlaşmayı imzalayan devletlerin imza tarihinden itibaren 3 ay içerisinde konsolosluk sözleşmelerini de imzalaması gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     Ülkeler arasındaki ticari ve dostluk ilişkilerinin daha iyi duruma gelmesi için Tiflis'te bir konferans toplanacaktır. Konferansta eşitlik ilkesine göre birbirlerine tanılan haklar görülmelidir.

     

     Savaş sırasında Kafkas cephesinde işlenen suçlar için tam bir af ilan edilmesini taraflar kabul edecektir.

     

     Türkiye'nin doğu sınırının belirlenmesindeki ve doğuda bulunan sorunların çözüme kavuşturulmasında en önemli anlaşmalardan birisi de Kars Antlaşması olarak bilinmektedir. Antlaşmanın yapıldığı süreçte ise her devlet için bölgede güvenliğin sağlanması büyük bir öneme sahiptir.

     

     Bölgede yer alan devletlerin kargaşadan uzak kalmasıyla ise rahat etme imkanına sahip olacaklarını söylemekte mümkündür. Yapılan antlaşma sayesinde ise devletler hızlı bir gelişme sağlamışlardır. TBMM için oldukça avantajlı bir antlaşma olmasına rağmen Batum'un Gürcistan'a bırakılması gibi tavizlerde verilmiştir. Ancak verilen bu taviz kargaşayı engellemek için alınan bir tedbirdir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow