hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baltalimanı Antlaşması'nın Önemi ve Sonuçları! Baltalimanı Antlaşması Hangi Ülkeyle İmzalandı?

    Baltalimanı Antlaşmasının Önemi ve Sonuçları Baltalimanı Antlaşması Hangi Ülkeyle İmzalandı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Baltalimanı antlaşması 1838 yılında Osmanlı ile İngiltere arasında imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu durum daha da zorlaşmıştır. Osmanlı Devletinin İngiltere'ye birçok yönden ekonomik imtiyaz sağlamasına neden olan bir antlaşmadır. Bu antlaşma ile birlikte Osmanlı Devletinin ekonomisi daha kötü bir hal almıştır. Devlette yerli işletmeler kapanmak zorunda kalmıştır. Baltalimanı antlaşması İngiltere açısından çok karlı bir antlaşma olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baltalimanı Antlaşması ile daha öncesinde bulunan kapitülasyonlar ile güvencesi sağlanan tüm imtiyazlar ve haklar süresiz bir şekilde devam edecektir.

    İngilizler tarım ve sanayi ürünlerini Osmanlı Devleti'nde ayrıcalıksız şekilde satacak veya satmak için alabilecektir.

    Osmanlı Devleti tüm tekelleri kaldıracaktır ve pusula (tezkere) uygulamasına da son verecektir.

    İngiltere ve İngiltere kolonilerinde üretilmiş olan tüm mallar, değerleri üstünde %3 gümrük vergisi ödenmesi şartı ile Osmanlı Devletine girecektir. Üretilen mallar içerde satılacaksa ek olarak %2'lik bir vergi daha alınacaktır.

    Herhangi malı Osmanlı Devleti'nde satın alan İngiliz tacirler tüm iç gümrüklerin bedeli olarak malın kıymetinin üzerinden %9 vergi ödeyecektir.

    Baltalimanı Antlaşmasının Önemi

    Baltalimanı Antlaşması ile beraber Osmanlı Devleti İngiltere devletinin yan sömürgesi haline gelmiştir. Yerli tacirlerin yabancı tacirler ile yaşaması ve yarışması zor bir hal almıştır. Bu nedenle yerli tacirler ticaret hayatından yavaş yavaş çekilmek zorunda kalmışlardır. Bunun sonucu olarak da Osmanlı Devleti'ndeki üretim azalmış ve küçük işletmeler de her gün kapanmaya başlamıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmanlı Devleti'nde işsizlik artmaya başlayınca devletin ekonomisi bozulmuş ve devletin çökmesi hızlanmıştır. Esnaf tesanüt kuruşları olan loncalar yani dernekler de bu gelişmeler ile beraber önemini kaybetmişlerdir. Osmanlı devlet ve İngiltere arasında imzalanmış olan Baltalimanı Antlaşması ekonomik ilişkilerin yoğun olduğu 1838 senesinde imzalanmıştır.

    Mustafa Reşit Paşa, Kavalalı Ali Paşa'nın çıkardığı isyanı bastırmak amacı ile İngilizlerden yardım talep etmiştir. Baltalimanı Antlaşması ilk olarak 8 Ekim 1838 senesinde ilk Kraliçe Victoria, sonra da 2. Mahmut tarafından onay almıştır.

    Baltalimanı Antlaşması'nın Sonuçları

    Osmanlı Devletinin ekonomisini korumak için tek istemem olan monopol (tekel) uygulaması kaldırılmıştır. Ülke içinde gerçekleştirilen ticarete İngiliz vatandaşları dahil olmuştur ve vergiler yerli tacirlerden az tutulduğundan küçük işletmeler yok olmuştur. İngiliz tacirler bu dönemde yerli tacirlerden daha az vergi vermişlerdir ve bu de Osmanlı esnafının yok olmasına neden olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Parasal olarak çöküntü hızlanmış ve bundan dolayı Osmanlı Devletinin ekonomisi zarar görmeye başlamıştır. Devletin borçlarının ve işsizliğin artmasına neden olduğu için bu antlaşmanın detaylı araştırılması gerekir. Baltalimanı Antlaşması ayrıca politik yapıda değişikliklere de neden olmuş bir antlaşma olmuştur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow