hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Savaş Kabinesi'nde ortalık toz duman

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail Kabinesi'nde aylar önce başlayan gerginlik giderek tırmanıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Başbakan Binyamin Netanyahu birbirine girdi. Savunma Bakanı Netanyahu'nun Gazze'de savaş sonrası planını henüz yapmadığını belirterek sert eleştirdi. Gallant'a Netanyahu'dan hızlı bir cevap gelirken, aşırı sağcı kabine üyeleri savunma bakanının istifasını talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSRAİL'DE SAVUNMA BAKANI İLE NETANYAHU GERİLİMİ

    İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "savaştan sonraki gün" planını henüz yapmadığını belirterek, bir çağrıda bulundu. "İsrael'in Gazze Şeridi'nde sivil yönetim olarak hakim olmayacağını, Gazze Şeridi'nde İsrail askeri yönetimi olmayacağını ve Gazze Şeridi'nde Hamas'a alternatif bir yönetimin derhal teşvik edileceğini ilan etsin" dedi.

    "SONUNU DÜŞÜNMÜYOR" TEPKİSİ

    İsrail Kabinesi'nde aylar önce başlayan gerginlik giderek tırmanıyor. İsrail Başbakanı Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasındaki çatlarak her geçen gün büyüyor. Aylar sonra konuşan İsrail Savunma Bakanı Gallant, Netanyahu'yu savaşa sonunu düşünmeden devam ettiği için eleştirdi. "Gazze'nin geleceğiyle ilgili karar verilmemesi askeri başarıya zarar verecek ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir taslak hazırlanması şansını sabote edecek" ifadelerini kullanan Gallant, Netanyahu'ya bir plan yapılması gerektiğini vurguladı ve ekledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ülkenin geleceği adına, kişisel veya siyasi bedelleri olsa bile, her türlü düşünceden ziyade ulusal çıkarları tercih ederek zor kararlar almak gerekiyor."

    İsrail Savaş Kabinesinde ortalık toz duman

    Netanyahu'dan ise cevap gecikmedi. Gallant'a sert bir tepki veren Netanyahu, Hamas'ın ortadan kaldırılması hedefinin "amasız fakatsız" kovalanması gerektiğini dile getirdi. "7 Ekim'deki korkunç katliamdan sonra Hamas'ın ortadan kaldırılması emrini verdim. İsrail Savunma Kuvvetleri mensupları ve güvenlik güçleri bunun için savaşıyor. Hamas var olduğu sürece Gazze'yi başka bir aktör yönetmeyecek. Özellikle de Filistin yönetimi" dedi.

    İsrail Savaş Kabinesinde ortalık toz duman

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşanan gerginliğin ardından kabinenin önemli üyelerinden Netanyahu'ya destek geldi. İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Aşırı Sağcı Itamar Ben-Gvir, "Savaşın hedeflerine ulaşması için bu savunma bakanı görevden alınmalıdır" derken, Netanyahu ile Gallant arasından bu açıklamalardan hemen önce askerlikten muaf olan Haredi Yahudilerin askere alınmasının onaylanması da sorun yarattı. Netanyahu'nun bu kararını sertçe eleştiren Gallant, kararı desteklemeyeceğini yineledi.

    İsrail Savaş Kabinesinde ortalık toz duman

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow